Beurs

'Deutsche Bank stopt voor 50 miljard slechte leningen in bad bank'

17 juni 2019 09:07 Aangepast: 17 juni 2019 09:15
Topman Christian Sewing van Deutsche Bank bij de presentatie van de jaarcijfers begin februari. Beeld © AFP

De slechtdraaiende Deutsche Bank wil voor tussen de 30 en 50 miljard euro aan slechte leningen opzij zetten in een zogeheten bad bank. Daardoor zou de bank zich kunnen richten op de delen die wél goed draaien.

Volgens de Financial Times wil Deutsche Bank een grote reorganisatie doorvoeren om het bedrijf weer gezond te maken. Het gaat al langer slecht met de grootste bank van Duitsland.

Er is al veel gedaan om de bank gezond te maken, maar elke keer was dat niet genoeg, zegt Valentijn van Nieuwenhuijzen van NN Investment Partners. "Nu moet er iets structureels gebeuren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump klaagt huisbankier Deutsche Bank aan

'Loden last'

Volgens FT zou de bank vooral activiteiten op het gebied van de handel in aandelen en derivaten (zoals opties) buiten het vasteland van Europa apart willen zetten. De resultaten daar zijn te laag. De bank zou zich dan meer op vermogensbeheer en dienstverlening aan zakelijke klanten willen richten.

Dat zou Deutsche Bank bevrijden van de loden last die slechte leningen met zich meebrengen, aldus beurscommentator Durk Veenstra. De bank had plannen om samen te gaan met de eveneens Duitse Commerzbank, maar dat mislukte, waardoor Deutsche er alleen voor staat, zegt hij.

Schandalen en koers gekelderd

Deutsche Bank was ooit de trots van Duitsland, maar de beurskoers daalt al jarenlang en staat nu rond het laagste niveau ooit. Ten opzichte van de hoogste koers van mei 2007 is de koers nu 95 procent gedaald.

De waardering van Deutsche Bank is ook erg laag, aldus Veenstra. "De beurskoers is maar 20 procent van de waarde van de bezittingen zoals ze op de balans staan, daar is dus iets mis." Ter vergelijking: bij ING is dat 75 procent en bij sommige Amerikaanse banken zelfs meer dan 100 procent.

De bank moest veel geld opzij zetten voor schikkingen die getroffen moesten worden vanwege de verkoop van slechte hypotheken voor de crisis in 2008 en voor de betrokkenheid bij het Libor-renteschandaal. Dat heeft Deutsche Bank zo'n 14 miljard dollar gekost.

Verder werden medewerkers van de bank verdacht van witwaspraktijken die gelinkt zijn aan de Panama Papers.

'Later bekend gemaakt'

Volgens vier managers die binnen de bank over de plannen zouden zijn geïnformeerd moet nog een definitieve beslissing worden genomen over de plannen. Ook het bedrag zou nog niet zijn bepaald. Het zou om minstens 30 en mogelijk 40 of maximaal 50 miljard euro gaan.

Topman Christian Sewing van Deutsche Bank zou de ingreep mogelijk bij de publicatie van de halfjaarcijfers, op 24 juli, willen bekendmaken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van