Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

De beurs deze week: gaat de Fed de rente in de VS verlagen?

16 juni 2019 21:32 Aangepast: 16 juni 2019 23:34
Nieuwe all-time highs op Wall Street. Beeld © AFP

Beleggers zijn deze week vooral geïnteresseerd in wat de Fed, de centrale bank in de VS, gaat zeggen: kondigen ze een verlaging van de officiële rente voor juli aan? Verder maakt Fastned de overstap naar Euronext, maar nu echt.

Het is deze week de week van de Fed. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken begint dinsdag aan de beleidsvergadering en woensdag om 20:00 uur onze tijd wordt duidelijk of de officiële rente verlaagd zal worden.

Als er aan de rente wordt gesleuteld, dan zal het waarschijnlijk om een renteverlaging in juli gaan. Bij een eventuele renteverlaging gaat het om een stap van 0,25 procentpunt en misschien wel het dubbele. Het belangrijkste tarief van de Fed staat nu op tussen de 2,25 en 2,5 procent.

Goed voor aandelen

Een eventuele verlaging van de officiële rente is belangrijk, niet alleen voor bedrijven die geld lenen, maar ook voor beleggers. De officiële rente is immers van invloed op de obligatiekoersen en beleggers vergelijken de rente op staatsleningen en andere obligaties met het rendement dat zij denken te kunnen halen op de beurs.

Een hogere rente is slecht voor aandelenkoersen en andersom is een lagere rente over het algemeen juist gunstig voor de beurs. Het sentiment op Wall Street is weer van invloed op beurzen in de rest van de wereld.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Wat betekent de zwakke Chinese economie voor beleggers?

Voorbereid

Beleggers zijn al een beetje voorbereid op een mogelijke renteverlaging door de Fed. Zo zei James Bullard, een van de bestuurders van de Fed, twee weken terug dat de rente mogelijk snel zal worden verlaagd. Kort daarna hintte Jerome Powell, de baas van de Fed, op een verlaging.

De kans daarop werd door de markt ook hoger ingeschat omdat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in mei veel minder hard groeide dan verwacht.

Fastned

In Amsterdam is het komende vrijdag tijd voor de beursgang op Euronext van Fastned, uitbater van snellaadstations voor elektrische auto's. Eigenlijk zou Fastned afgelopen vrijdag al naar Euronext gaan, maar het bedrijf wil meteen nieuwe aandelen uitgeven en daardoor kost de beursgang meer tijd, zegt het bedrijf.

Zonder versterking van het eigen vermogen zou er eind juni waarschijnlijk maar weinig van het eigen vermogen overblijven, in ieder geval minder dan 1 miljoen euro.

Jim Tehupuring van ProBeleggen zei in een gesprek met Fastned-ceo Langezaal afgelopen vrijdag dat Fastned nu al, dus zonder de emissie, een negatief eigen vermogen heeft, maar Langezaal ging daar toen niet op in.

Een dag eerder gaat op Wall Street zakelijke chatdienst Slack naar de beurs. Dat gebeurt via een direct listing

Luchtvaartsector

Ook zal er veel aandacht zijn voor de luchtvaartsector. Komende week staat de luchtvaartbeurs in Parijs op de agenda. Vliegtuigmakers en luchtvaartmaatschappijen gebruiken die bijeenkomst doorgaans om grote deals wereldkundig te maken. Nederland houdt op zijn beurt een internationale conferentie over CO2-beprijzing, vliegbelasting en het belasten van kerosine.

Verder is de blik gericht op het Huawei-event in Brussel over 5G en cyberveiligheid. Ook zal de oliesector in de belangstelling staan door de ontwikkelingen in de Golf van Oman, waar eerder tankers werden aangevallen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore