Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Michiel Langezaal (Fastned): Het is nu het moment om op te schalen

14 juni 2019 15:37
Fastned opende onlangs het 100e en 101e laadstation. Beeld © Fastned

Over een week gaat Fastned, exploitant van laadstations voor elektrische auto's, naar de beurs. "Wij zijn een historische startup, we gaan het bewezen concept nu uitrollen", zegt topman Michiel Langezaal van Fastned.

Fastned staat nu al genoteerd aan de alternatieve beurs Nxchange, maar via een notering aan Euronext hoopt het bedrijf meer toegang te krijgen tot grotere beleggers, aldus Langezaal.

Dat zegt hij in gesprek met Janneke Willemse op een beleggerssymposium van ProBeleggen, waarbij RTL Z de hele dag aanwezig is.

Beursgang uitgesteld

Fastned zou oorspronkelijk vandaag naar de beurs gaan, maar eerder deze week bleek dat de beursgang een week later zal zijn en dat het bedrijf nieuwe aandelen gaat uitgeven.

Op de vraag waarom de beursgang is uitgesteld houdt Langezaal het erop dat Fastned eerst de beursgang mogelijk wilde maken, om nieuwe aandelen te kunnen uitgeven. Nu zou gezien de marktomstandigheden zijn besloten om die aandelen meteen maar uit te geven. Het is volgens hem 'logisch' om dat tegelijkertijd te doen, maar daardoor is de beursgang wel een week later.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fastned heeft beursnotering hard nodig, snakt naar nieuw vermogen

Kanttekeningen

Jim Tehupuring, eigenaar van ProBeleggen, plaatst wat kanttekeningen bij de beursgang van Fastned. Als je denkt dat de groeiprognoses uitkomen, dan koop je op de koers van 10 euro per aandeel waartegen nieuwe aandelen worden uitgegeven een aantrekkelijk gewaardeerd aandeel, zegt hij.

Maar volgens hem zijn er wel grote risico's, zo is Fastned flink wat geld kwijt aan rente. Tehupuring noemt Fastned een riskante investering. Hij vindt het wel goed voor het bedrijf dat er in plaats van obligaties nu aandelen worden uitgegeven.

Eigen vermogen

Volgens Tehupuring heeft Fastned nu een negatief eigen vermogen, terwijl Euronext bij een beursgang een positief eigen vermogen vereist. Langezaal gaat daar verder niet op in.

Het eigen vermogen is, zonder de emissie van nieuwe aandelen, nog maar zeer gering, berekende RTL Z onlangs: hoogstens een paar ton.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore