Beurs

Volkswagen brengt truckdivisie van Scania en MAN naar de beurs

14 juni 2019 09:42 Aangepast: 28 juni 2019 12:58
Een elektrische vrachtwagen van Scania. Beeld © EPA

Het Duitse Volkswagenconcern wil zijn bus- en vrachtwagendivisie Traton naar de beurs brengen. Daaronder vallen Scania en MAN. De opbrengst moet tussen de 1,5 en 1,9 miljard euro opleveren.

De beursgang zal plaatsvinden op 28 juni, op de beurzen van zowel Frankfurt als Stockholm. In totaal brengt Volkswagen tussen de 10 en 11,5 procent van de aandelen van Traton naar de beurs. Het concern houdt dus zelf de overgrote meerderheid van de aandelen. Dat betekent ook dat kopers van de aandelen die naar de beurs worden gebracht niets te zeggen zullen hebben. 

De aandelen gaan tussen de 27 euro en 33 euro kosten. Met de opbrengst wil Volkswagen investeringen doen om de concurrentie van Daimler en Volvo aan te gaan. Ook zou Traton zo overnames kunnen doen, zonder dat er geld van Volkswagen hoeft te komen.

Nederland

De waarde van Traton als geheel ligt tussen de 13,5 en 16,5 miljard euro. Volkswagen wilde het onderdeel al eerder dit jaar naar de beurs brengen, maar dat ging toen niet door vanwege de minder goede marktomstandigheden. Ook was er aanvankelijk sprake van verkoop van 25 procent van de aandelen.

Scania is van oorsprong een Zweeds concern, dat onder meer in Nederland vrachtwagens maakt, in Zwolle en in Meppel. MAN is Duits. Volkswagen is met Traton één van de grootste vrachtwagenproducenten ter wereld.

Scania en MAN

Het Volkswagenconcern is oorspronkelijk een producent van personenwagens, met de merken Volkswagen, Audi, Seat, Porsche, Lamborghini, Bentley en Bugatti.

Het bouwt onder het Volkswagenmerk busjes en bestelwagens, onder Scania en MAN vrachtwagens en bussen. Alhoewel Volkswagen al sinds de jaren dertig bestaat, heeft het pas sinds twee decennia belangen in vrachtwagenmerken. Zo kocht het in 2000 van Volvo een minderheidsbelang in Scania. Door de jaren heen werd dat uitgebouwd en sinds 2015 is Scania volledig van Volkswagen.

MAN kwam in 2011 voor meer dan de helft in handen van Volkswagen. Dat is nu vergroot tot ruim 94 procent. Frappant is dat in de in 2006 MAN al eens probeerde Scania over te nemen, maar dat ging toen niet door. Later fuseerden de twee, maar dat was wel onder de hoede van Volkswagen.

Man kocht tien jaar geleden de bus- en vrachtwagendivisie van Volkswagen in Brazilië, inmiddels heeft Volkswagen dat onderdeel weer terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van