Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Fastned stelt beursgang met week uit: geeft nieuwe aandelen uit

13 juni 2019 11:59 Aangepast: 13 juni 2019 12:08
Ceo Michiel Langezaal en Bart Lubber, de oprichters van Fastned hebben in totaal 89 procent van de aandelen. Beeld © Roos Korthals Altes / Fastned

Fastned gaat een week later naar Euronext Amsterdam. Daarbij wil het voor 30 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgeven. En dat is hard nodig ook.

In eerste instantie wilde Fastned morgen al de overstap naar Euronext maken. Fastned is nu nog genoteerd aan de alternatieve beurs Nxchange, een particuliere beurs voor kleine bedrijven waarin relatief kleine investeringen worden gedaan.

Met een notering aan Euronext denkt het makkelijker geld te kunnen ophalen om de groeiplannen te financieren.

3 miljoen aandelen

Aanvankelijk was nog niet bekend of Fastned meteen van de mogelijkheid gebruik zou maken om nieuw eigen vermogen op te halen. Nu blijkt dat het maximaal 3 miljoen nieuwe aandelen wil uitgeven tegen 10 euro per aandeel. De uitgifte van nieuwe aandelen zou extra tijd kosten, vandaar dat de beursgang is uitgesteld.

Die opbrengst van 30 miljoen euro (zonder aftrek van de kosten die met de emissie zijn gemoeid) is inclusief een overtoewijzingsoptie van 2,7 miljoen euro. Die optie houdt in dat er bij genoeg vraag extra aandelen worden uitgegeven.

Met de uitgifte van 3 miljoen aandelen neemt het aantal uitstaande aandelen met 20 procent toe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie is Bart Lubbers, de man achter beursganger Fastned?

Waardering

De huidige waardering van Fastned op de beurs is flink, zegt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. Zo was de omzet vorig jaar 1,6 miljoen euro en bij een volwassen bedrijf is een waardering van twee keer de omzet gebruikelijk, dan kom je uit op 3,5 miljoen euro, rekent Schoenmaker voor.

Op de Nxchange is het bedrijf op dit moment al zo'n 155 miljoen euro waard. 

'Jaarlijkse ronde'

Fastned heeft jaarlijks circa 40 miljoen euro nodig, aldus ING in een vertrouwelijk analistenrapport. De 30 miljoen euro die nu wordt opgehaald, wordt waarschijnlijk een jaarlijkse ronde, waarbij het belang van bestaande aandeelhouders dus zal verwateren, vreest Schoenmaker.

Er zijn twee belangrijke factoren die een rol spelen voor groei van Fastned, aldus Schoenmaker. In de eerste plaats is dat elektrificatie van auto's, 'daar geloof ik wel in'. Maar verder is de vraag of Fastned daarvan kan profiteren, want het bedrijf heeft geen monopolie op het bouwen van laadstations, zegt hij.

Concerns als Shell kunnen ook makkelijk laadstations bouwen en klanten kunnen dan tijdens het laden wachten in de bestaande winkel, zegt Schoenmaker.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuis je auto laden of toch snelladen, wat heeft de toekomst?

Gering eigen vermogen

Volgens Michiel Langezaal, ceo en mede-oprichter van Fastned, worden nu meteen nieuwe aandelen uitgegeven omdat 'de marktomstandigheden juist zijn'.

De financiële positie van Fastned is niet om over naar huis te schrijven. Het eigen vermogen was eind december nog maar 2,8 miljoen euro, nog geen 7 procent van het totale vermogen. 

Zonder de vermogensversterking van 6 miljoen euro, die nog net in de boeken over 2018 werd meegenomen, zou het eigen vermogen eind december zelfs negatief zijn geweest.

Inmiddels is het eigen vermogen verder gedaald, terwijl de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen verder is verslechterd.

Verlies

Er werd dit voorjaar namelijk voor 10,6 miljoen euro aan obligaties uitgegeven. Verder wordt er nog verlies geleden, zodat het eigen vermogen verder daalt.

In het eerste kwartaal was het 'operationele' ebitda-resultaat break-even, maar dat is dus vóór aftrek van rentelasten en afschrijvingen, terwijl de kosten voor de bouw van nieuwe stations niet zijn meegerekend.

Rentelasten stijgen

De rentelasten over de eerste drie maanden waren zo'n vijf ton en over het tweede kwartaal zullen ze op circa zeven ton uitkomen. Verder zijn er uiteraard nog afschrijvingen: over heel 2018 was dat 1,5 miljoen euro.

Dat is 7,5 ton per half jaar, maar in de tussentijd is het aantal oplaadstations van Fastned verder gestegen, waardoor de afschrijvingen ook toenemen. Eind 2018 waren er 85 laadstations, nu zijn dat er 99 en dat aantal zal dit jaar nog verder groeien.

Zonder versterking van het eigen vermogen zou er eind juni waarschijnlijk maar weinig van het eigen vermogen overblijven, in ieder geval minder dan 1 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fastned heeft beursnotering hard nodig, snakt naar nieuw vermogen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore