Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Fastned wil 30 miljoen ophalen met beursgang

12 juni 2019 19:40 Aangepast: 13 juni 2019 12:11

Laadpalenbedrijf Fastned wil met haar beursgang 27,3 tot 30 miljoen euro ophalen. Het geld wordt gebruikt om het laadnetwerk van het bedrijf te vergroten, zegt directeur Michiel Langezaal. Het bedrijf gaat 21 juni naar de Amsterdamse beurs.

Tijdens de vertraagde beursgang wil Fastnet maximaal 3 miljoen nieuwe certificaten van aandelen uitgeven, tegen een prijs van tien euro per stuk.

Het bedrijf heeft in Nederland en Duitsland inmiddels 97 laadstations, waar bestuurders van elektrische auto's hun accu snel kunnen bijvullen. Fastned wil drie tot zes nieuwe stations per maand openen en dat kost zo'n vier ton per station.

Vertraging beursgang

De beursgang van Fastned was eigenlijk voor 14 juni gepland, zo werd in mei bij de publicatie van de zogenoemde prospectus bekendgemaakt. Volgens Langezaal heeft te vertraging te maken met het listingproces. De aanbiedingsprocedure voor zowel institutionele als particuliere beleggers begint op 13 juni.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fastned heeft beursnotering hard nodig, snakt naar nieuw vermogen

Fastnet boekte vorig jaar in Nederland een omzet van 1,6 miljoen. In de eerste drie maanden van 2019 verdrievoudigde de totale omzet weliswaar tot 844.000 euro, maar dat is nog altijd een zeer beperkt bedrag. Het bedrijf draaide tot nu toe alleen nog met verlies.

Miljoenen nodig

De verliezen moeten met de beursgang worden gefinancierd, en tegelijkertijd wil het bedrijf snel groeien. Fastned heeft in de komende jaren gemiddeld 40 miljoen euro per jaar nodig, schreef ING onlangs in een vertrouwelijk analistenrapport. 

Langezaal vertrouwt erop dat zijn bedrijf in de toekomst winst gaat maken. "De markt groeit exponentieel en de kosten stijgen lineair dus de inkomsten halen de kosten op een gegeven moment in." Het bedrijf mikt erop quitte te draaien zodra 1 à 1,5 procent van de auto's op de weg elektrisch is. Dat is momenteel iets meer dan 0,5 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie is Bart Lubbers, de man achter beursganger Fastned?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore