Beurs

China verrast met hogere export

10 juni 2019 09:57 Aangepast: 10 juni 2019 10:08
Beeld © ANP

China verrast vriend en vijand met een hogere export in mei. De Chinezen hebben hun export nog even flink opgeschroefd voordat de Amerikaanse president Donald Trump nieuwe importheffingen invoert.

De totale export steeg met 1,1 procent in mei terwijl economen op een krimp hadden gerekend.

Chinese exporteurs zouden hun spullen versneld naar de Verenigde Staten sturen, om zo de dreigende nieuwe importheffingen van de Verenigde Staten voor te zijn.

De spanningen tussen China en de verenigde Staten is afgelopen tijd verder toegenomen.

Import China neemt af

Half mei gaf Trump de opdracht om handelstarieven in te stellen op alle resterende goederen die uit China worden geïmporteerd. De waarde van de goederen waarvoor de handelstarieven gaan gelden is zo’n 300 miljard dollar (zo'n 267 miljard euro).

Maar er kwamen ook cijfers over de invoer van producten door China, en die waren juist een stuk slechter. De import daalde met 8,4 procent. Dat is de sterkste daling sinds juli 2016.

Ook de import van koper nam sterk af. Koper wordt veel gebruikt in de bouw en in elektrische producten en wordt daarom gezien als een economische barometer.

Nieuwe stimuleringsmaatregelen

Volgens analisten duidt de krimpende import van China op een zwakke lokale vraag. Dit kan een reden zijn voor de overheid in Beijing  om met een pakket stimuleringsmaatregelen te komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van