Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Minder banen erbij in VS dan gedacht: beleggers blij

07 juni 2019 15:51 Aangepast: 07 juni 2019 16:16
Nieuwe all-time highs op Wall Street. Beeld © AFP

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten groeide in mei veel minder hard dan verwacht. Beleggers schrokken even, maar de kans op een verlaging van de officiële rente in de VS is hierdoor groter geworden. En dat is juist weer gunstig voor de beurs.

In mei kwamen er in de VS 75.000 banen bij buiten de agrarische sector, terwijl gemiddeld op een groei van 180.000 werd gerekend. Verder bleek het aantal nieuwe banen in de VS in april minder hoog dan eerder was bekend gemaakt: 224.000 tegen 263.000.

Ook maart leverde bij nader inzien minder banen op dan aanvankelijk gedacht: 153.000 tegen de eerder gepubliceerde 189.000.

Economie

Dat betekent dat de Amerikaanse economie er minder goed voor lijkt te staan staat dan beleggers eerder dachten. Minder goed nieuws dus voor bedrijven. Aanvankelijk verspeelden de beurzen dan ook een flink deel van de eerdere koerswinst. Dat geldt ook voor de AEX-index, maar die herstelde al snel weer.

De reden is dat de tegenvallende banencijfers mogelijk reden zijn voor de Fed, de Amerikaanse centrale bank, om de officiële rente te verlagen om de economie een steuntje in de rug te geven. Als je naar de toename van het gemiddelde uurloon kijkt, dan zou dat ook prima kunnen.

Deze was 0,2 procent, terwijl op een plus van 0,3 procent was gerekend. Dat betekent dat er geen gevaar is van inflatie.

Lagere rente goed voor de beurs

Een lagere rente leidt ertoe dat aandelen relatief aantrekkelijker worden in vergelijking met andere beleggingen. Dinsdag reageerde de beurs al optimistisch toen Jerome Powell, de baas van de Fed, hintte op een verlaging van de officiële rente.

De mogelijke renteverlaging door de Fed zorgt er ook voor dat het rendement op staatsleningen daalt. In de VS gaat het rendement op tienjarige staatsleningen omlaag tot ruim 2 procent, terwijl dat in december nog meer dan 3 procent was.

In Nederland zakte de rente op tienjaars staatsleningen tot even -0,09 procent. Dat is het laagste niveau ooit. In Duitsland daalt de tienjaarsrente zelfs tot ruim -0,25 procent.

Niet genoeg werknemers?

Volgens analisten van ING Bank komt het tegenvallende banencijfer ook deels doordat er eenvoudigweg niet genoeg arbeidskrachten te zijn om vacatures mee te vullen. Eerder deze week concludeerde beurscommentator Durk Veenstra al dat er gewoon niet genoeg arbeidskrachten meer lijken te zijn.

De Amerikaanse president Trump zei bij zijn aantreden de president te willen worden die de meeste banen gecreëerd heeft. Hij startte een handelsoorlog met onder meer China en Mexico, met als doel meer banen te creëren. "Maar nu loopt hij al tegen een muur aan", aldus Veenstra.

Maar op de wat langere termijn zien de analisten wel risico’s. Zo is er meer zorg over de handelsoorlogen van president Trump.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore