Beurs

Toch geen fusie Fiat en Renault, Fiat trekt fusievoorstel in

06 juni 2019 09:42 Aangepast: 29 mei 2020 11:21
Renault Clio Beeld © EPA

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ziet toch af van een samengaan met het Franse Renault. Dat nieuws komt nadat Renault nog wat meer tijd had gevraagd voor een oordeel over de voorgestelde fusie.

Het was een korte romance. Pas anderhalve week geleden stelde FCA aan Renault voor om samen verder door het leven te gaan, maar de Fransen hebben nog steeds geen besluit over dat voorstel genomen.

Renault had eerder al tijd gevraagd om met een reactie te komen en gisteravond had het nog wat meer tijd nodig. Maar FCA had er blijkbaar geen vertrouwen meer in.

Beleggers schrikken: de koers van Renault daalt 7 procent. Fiat Chrysler staat ruim 1 procent lager.

Franse staat

Samen waren FCA en Renault de derde autofabrikant ter wereld geworden. De Franse overheid lijkt de boeman. FCA spreekt in een persbericht namelijk over 'politieke omstandigheden in Frankrijk' die zouden ontbreken om nu succesvol verder te gaan met de fusie. De Franse staat heeft 15 procent van de aandelen in Renault en het stemrecht is het dubbele.

De Franse overheid ziet een fusie wel te zien zitten, maar stelde wel de voorwaarde dat de werkgelegenheid bij Renault in Frankrijk werd gegarandeerd. Ook zou het hoofdkantoor in Parijs moeten komen te staan. In het fusievoorstel stelde FCA ook voor om de extra stemrechten die sommige aandeelhouders nu hebben te laten vervallen, daarmee zou de Franse staat een minder grote vinger in de pap krijgen.

Fransen: deur niet gesloten

De Franse regering lijkt geschrokken te zijn van het intrekken van het fusievoorstel. Volgens de Franse minister van financiën Bruno Le Maire heeft Frankrijk zich constructief opgesteld, maar kon de steun van Nissan, waarmee Renault samenwerkt, niet worden bereikt.

Begrotingsminister Gerald Darmanin zegt te hopen dat de deur niet gesloten blijft. Volgens hem bekijkt de Franse regering graag een nieuw voorstel van Fiat.

Alliantie met Nissan

Vanaf het begin was het de vraag hoe een fusie tussen Renault en FCA zich zou verhouden tot de alliantie die Renault al twintig jaar heeft met het Japanse Nissan. Renault heeft een belang van 44,3 procent in de Japanse automaker, terwijl Nissan op zijn beurt weer een aandeel van 15 procent heeft in Renault.

Nissan heeft ook weer een belang in het kleinere Mitsubishi. Met zijn drieën zijn Renault, Nissan en Mitsubishi het grootste autosamenwerkingsverband ter wereld.

Ghosn

Renault, Nissan en Mitsubishi vormen al twintig jaar 'The Alliance'. Ze delen onder meer platforms voor hun modellen en dat drukt de kosten. Renault streefde onder leiding van de gevallen Carlos Ghosn naar een fusie met Nissan.

Maar de verhoudingen tussen Nissan en Renault zijn de laatste tijd bekoeld geraakt door het schandaal rond Ghosn. Hij was voorzitter van de raad van commissarissen van Nissan en ceo bij Renault, maar hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan belastingfraude in Japan, waar hij in de gevangenis belandde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fusie Renault en Fiat: wat zijn de kansen en hoe zit het met Nissan?

Elektrisch en zelfrijdend

De concurrentie op de wereldwijde automarkt is fors en dus gons het overal van de samenwerkings- en fusieplannen. In 2000 hadden de grote bekende autobedrijven, zoals Volkswagen, Ford, Nissan en GM nog twee derde van de totale omzet in de auto-industrie handen. Nu is dat nog maar een derde.

Verder zorgen elektrische en zelfrijdende auto's voor grote veranderingen in de sector. De laatste tijd zijn er heel wat samenwerkingen bekend gemaakt tussen autofabrikanten. Zo werken de twee grote Duitse autogiganten en bouwers van luxeauto's, Daimler (de maker van Mercedes) en BMW, samen op het gebied van zelfrijdende auto's. Gisteren werd bekend dat BMW en Jaguar Land Rover (JLR) samen technologie voor elektrisch rijden gaan ontwikkelen.

Verder voert Volkswagen gesprekken met het Amerikaanse Ford Motor over samenwerking bij autonoom rijden. FCA sprak al eerder met PSA (Peugeot en Citroën), dat vorig jaar Opel overnam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van