Ga naar de inhoud
Beurs

Amerikaanse koersen flink omhoog na hint op renteverlaging Fed

Optimisme op Wall Street, gisteravond. Beeld © AFP

De koersen in de VS stegen gisteravond met meer dan 2 procent en ook in Azië gaan ze omhoog. De reden: Jerome Powell, de baas van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, hintte op een verlaging van de officiële rente. "Dit is zeker een omslag", zegt analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

De brede Amerikaanse S&P 500-index en de Dow Jones-index stegen gisteren met 2,1 procent, terwijl technologie-index Nasdaq zelfs meer dan 2,6 procent won.

Vanochtend gingen ook op de Aziatische beurzen de koersen omhoog.

Hogere
Lees ook:
Hogere rente is slecht voor aandelen, dit is waarom

Lagere rente is goed

De reden voor het optimisme is de uitspraak van Jerome Powell, de topman van de Fed. Hij hintte op een mogelijke verlaging van de officiële rentetarieven. Een lagere rente is over het algemeen goed voor de beurskoersen.

Powell zei het, zoals een goed centraal bankier betaamt, uiteraard wat omfloerster. Hij zei dat de Fed de huidige economische ontwikkelingen in de VS in de gaten houdt en zal doen wat nodig is om de economie te laten groeien.

'Vraag is: wanneer'

Powell zei precies wat de markt wilde horen, aldus beurscommentator Durk Veenstra. Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen spreekt van een omslag, 'dat is de verklaring dat de beurzen opgetogen reageren'. 

De vraag is wel wanneer de Fed de rente zal verlagen, zegt Versteeg.

VS
Lees ook:
VS wil rente 'snel verlagen', zal de Europese Centrale Bank volgen?

Handelsoorlog

Afgelopen maandag zei een andere bestuurder van de Fed, James Bullard, de voorzitter van de regionale Fed-bank van St. Louis, al dat het officiële rentetarief mogelijk snel zal worden verlaagd. Hij wees daarbij op het drukkende effect van wereldwijde handelsspanningen op de economische groei, terwijl ook de inflatie in de VS laag is.

Ondertussen lijkt er op handelsgebied wat ontspanning te zijn. De Chinese minister van handel zegt te hopen dat de problemen tussen de VS en China kunnen worden opgelost door te praten. Zijn Mexicaanse evenknie denkt eveneens hogere tarieven te kunnen vermijden door te praten.

Wereldbank: zorg om handel

De afgelopen tijd zorgde de vrees voor escalatie van de handelsoorlog van Trump tegen onder meer China, Mexico en India, voor onzekerheid op de beurs en daarmee tot dalende koersen.

De Wereldbank waarschuwde gisteren dat de de handelsoorlog een negatief effect heeft op de handel en daardoor heeft de Wereldbank de verwachtingen voor de wereldwijde groei dit jaar verlaagd van 2,9 procent naar 2,6 procent.

ECB

Het is uiteraard de vraag wat de Europese Centrale Bank (ECB) zal doen wanneer de Fed de rente verlaagt. Gisteren bleek dat Nederlandse banken niet verwachten dat de ECB ook snel de rente zal verlagen.

Wel zal mogelijk het opkoopbeleid van(staats)obligaties in de eurozone, ook bekend als kwantitatieve verruiming (oftewel QE), weer zal worden opgepakt.