Beurs

Beleggers vluchten in obligaties: tienjaarsrente onder nul, AEX onderuit

31 mei 2019 12:45 Aangepast: 31 mei 2019 16:47
Beeld © ANP

Op Nederlandse staatsleningen met een looptijd van tien jaar krijg je nu geen rente, maar je moet er op toe leggen: de rente is min 0,01 procent. Door de onrust onder beleggers, mede door de 'Mexicotweet' van Trump, dalen aandelenkoersen.

Het verslechterde beurssentiment komt deels voor rekening van de onzekerheid die de handelsoorlog tussen de VS en China met zich meebrengt. De Amerikaanse president Trump wil nu ook importtarieven op Mexicaanse producten verhogen, waardoor de beurzen vandaag een extra duw omlaag krijgen.

Volgens Trump doet Mexico te weinig tegen illegale immigranten. Hij straft zijn zuiderbuur daarom met ingang van 10 juni met een importheffing van 5 procent. Daarna zullen de tarieven geleidelijk worden verhoogd, tot uiteindelijk 25 procent op 1 oktober.

Ook in de VS dalen de beurskoersen. De lange rente staat daar onder de korte rente, wat wil zeggen dat de rente op tienjaarsleningen lager is dan die op driemaandsleningen. Normaal gesproken is dat andersom. Zo'n situatie van een 'inverse rentecurve', wordt vaak als voorspeller van een recessie gezien.

Nederlandse obligaties

De laatste jaren was de rente die je op Nederlandse staatsobligaties kreeg al niet hoog, maar nu moet je zelfs betalen om geld te mogen uitlenen aan de Nederlandse overheid.

Het is niet helemaal voor het eerst dat de Nederlandse tienjaarsrente negatief is, medio 2016 gebeurde dat ook al even. Maar het blijft bijzonder. Normaal gesproken krijg je immers een vergoeding als je je geld aan iemand uitleent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Financieel wanbeleid Italië bedreigt Eurozone

Veilige havens

Beleggers vluchten naar veilige havens op de financiële markten vanwege de escalerende handelsspanningen. Staatsobligaties vallen in die categorie. Door de hogere vraag stijgt de koers van obligaties en daarmee daalt de rente. Koers en rente zijn keerzijdes van dezelfde medaille.

Beleggers kiezen er in tijden van stress vaker voor om hun geld in relatief veilige staatsobligaties te steken, zelfs als ze er geld op moeten toeleggen. Met beleggen in aandelen loop je in deze periodes het risico op forse verliezen, terwijl de Nederlandse staat niet failliet zal gaan, is de gedachte. Met een belegging in staatsleningen krijg je dus in ieder geval je geld terug.

Duitsland

Duitse obligaties zijn nóg gewilder, mede doordat de handel daarin groter is. De rente op Duitse staatsleningen met een looptijd van tien jaar ligt al sinds het begin van deze maand onder nul.

En de Duitse tienjaarsrente is nu nog wat lager dan die in Nederland: min 0,21 procent. Dat is het laagste niveau ooit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uber maakt 1 miljard verlies op omzet van 3 miljard

AEX onderuit

Ondertussen dalen de aandelenkoersen. De AEX-index staat ruim een procent lager dan het slot van gisteren, op het laagste niveau sinds medio maart. Sinds begin dit jaar hebben beleggers nog wel verdiend op Nederlandse aandelen: de AEX steeg per saldo met ruim 10 procent.

Die winst komt geheel voor rekening van de eerste vier maanden van het jaar. Eind april stond de AEX namelijk nog op een plus van meer dan 17 procent. Sindsdien is daar 6 procentpunt vanaf gegaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is dit het moment om goud te kopen?

Flinke verliezen

Alle AEX-fondsen staan nu in de min. De sterkste daler is NN, met een min van ruim 5 procent, maar dat komt mede doordat het vandaag ex-dividend gaat. Aalberts, ArcelorMittal, Heineken en Randstad dalen meer dan 2 procent. Heineken is een grote brouwer in Mexico en het exporteert ook naar de VS, waardoor de nieuwe handelsspanningen tussen die twee landen slecht nieuws zijn voor Heineken.

De Midkap-index verliest eveneens zo'n 1,3 procent. AMG en ASMI staan meer dan 3 procent lager. Altice Europe, Aperam, Eurocommercial Properties, Fugro, OCI, SBM Offshore, TKH Group en TomTom dalen ruim 2 procent.

Het tarievennieuws zorgde in Japan al voor stevige verliezen onder de autobouwers die productiefaciliteiten hebben in Mexico. Ook de Europese autofabrikanten stonden onder druk. Fiat Chrysler en Volkswagen verloren 5,1 en 3,4 procent. BMW en Daimler daalden 2 en 2,7 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van