Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

ArcelorMittal: EU moet CO2-heffingen op Chinees staal invoeren

31 mei 2019 11:42 Aangepast: 31 mei 2019 16:06
Beeld © AFP

De importheffingen op staal die president Donald Trump vorig jaar heeft ingevoerd, waren geen gek idee. De Europese Unie zou ook meer moeten doen, zoals een CO2-heffing op staal uit China, zegt Aditya Mittal, topman van staalconcern ArcelorMittal.

Mittal doet zijn uitspraken in een gesprek met de Franse krant Les Echos. Donald Trump voerde vorig jaar importheffingen van 25 procent in op staal uit China, maar ook uit de Europese Unie en andere landen, waaronder veel bondgenoten. "Ik denk dat hetgeen hij heeft gedaan voor staal, niet slecht is", zegt Mittal daar over.

De grote problemen zitten volgens hem in China. Dat land vergrootte de afgelopen jaren de productiecapaciteit met subsidies veel harder dan gezien de wereldwijde vraag gerechtvaardigd was. Dat leidde tot prijsdumping, aldus Mittal.

ArcelorMittal heeft geen fabrieken in Nederland, maar wel in onder meer België, Italië, Brazilië en Mexico.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Winst ArcelorMittal keldert: bedrijf aan twee kanten geraakt

CO2-heffing

Mittal pleit voor een CO2-heffing in de EU op Chinees staal. Europese producenten hebben immers te maken met kosten om de CO2-uitstoot te verminderen, terwijl fabrikanten uit China daar geen last van hebben.

Om te voorkomen dat daardoor Europese staalmakers het verliezen van goedkoper Chinees staal (omdat daar geen heffingen zijn), moet de EU het verschil goedmaken met een importheffing, zegt Mittal.

Overcapaciteit

Twintig jaar geleden was China goed voor 10 procent van de wereldwijde productie van staal, nu is dat meer dan de helft, zegt hij.

De Oeso, de organisatie van grootste industrielanden in de wereld, heeft wel geprobeerd wat te doen aan de overcapaciteit, maar zonder succes, aldus Mittal.

Volgens hem is de staalmarkt een wereldmarkt, waarbij overcapaciteit in de ene regio zijn invloed heeft in andere delen van de wereld en dat kan de staalindustrie raken in het geval van een wereldwijde crisis, zoals in 2008.

Koers in de min

Eerder deze maand pleitte beurscommentator Hans de Geus al voor zo'n CO2-heffing: "De Chinezen doen aan CO2-dumping", aldus De Geus. ArcelorMittal verloor deze week al op de beurs, nadat het bekendmaakte met het oog op zwakke vraag en import van goedkoop staal de productie te verlagen.

In het jaar tot nu toe steeg de AEX-index met bijna 11 procent, maar ArcelorMittal, dat een beursnotering heeft in Amsterdam, is juist de sterkste daler, met een verlies van zo'n 27 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koersval staalgigant ArcelorMittal na productieverlaging

Meer import uit China

Ook nu raakt de overcapaciteit in China de Europese producenten, aldus Mittal. In het eerste kwartaal waren de staalimporten in Europa 7 procent hoger dan een jaar geleden en 14 procent meer in vergelijking met twee jaar terug.

Bij warmgewalst staal is de groei zelfs 37 procent ten opzichte van 2017, dat hakt er flink in, in een markt die niet groeit of zelfs licht krimpt, aldus Mittal. Daarbij heeft de VS heffingen opgelegd om de eigen markt te beschermen, zodat de overschotten in Europa terecht komen, zegt hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van