Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Koersval staalgigant ArcelorMittal na productieverlaging

29 mei 2019 11:46
Hoogoven van ArcelorMittal in het Belgische Gent. Beeld © ANP

Het aandeel van staalgigant AcelorMittal heeft vanochtend op de Amsterdamse beurs een duikeling gemaakt, nadat de staalgigant aankondigde de staalproductie in Europa verder te verlagen.

Op de Amsterdamse effectenbeurs opende het staalaandeel vanochtend aanvankelijk 6,5 procent lager. Om 11 uur was het verlies iets ingelopen, maar stond er nog steeds een min van ruim 4 procent op de borden. Het aandeel noteerde 13,56 euro, de laagste koers sinds juli 2016.

Zwakke vraag

ArcelorMittal heeft last een zwakke vraag en veel import van staal van buiten Europa. Vanochtend kondigde het bedrijf aan de productie te verlagen in haar fabrieken in Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Topman Geert van Poelvoorde noemde het een "moeilijke, maar gezien de zwakke marktomstandigheden een noodzakelijke beslissing'. Volgens hem doet het bedrijf er alles aan om de gevolgen voor de werknemers te verzachten.

Het is al de tweede keer deze maand dat de staalgigant de productie naar beneden schroeft. Begin mei kondigde het bedrijf al aan een fabriek in het Poolse Krakau tijdelijk stil te leggen en verlaagde het de productie in het Spaanse Asturië.

Van kwaad tot erger

Volgens ArcelorMittal zijn de ingrepen tijdelijk. Die worden weer teruggedraaid als de markt aantrekt. Ook de aandelenkoersen van andere Europese staalbedrijven daalden vanochtend op de beurzen.

Beurscommentator Durk Veenstra noemt het een 'veeg teken' dat zo snel na het eerste pakket maatregelen al een tweede pakket nodig is. "Hoewel het bedrijf opnieuw zegt dat het om tijdelijke productiebeperkingen gaat, gaat het dus van kwaad tot erger. Het is de vraag of en wanneer het tij gaat keren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van