Beurs

Na Wall Street wil Alibaba ook in Hongkong naar de beurs

28 mei 2019 14:42
Jack Ma, mede-oprichter en topman van Alibaba. Beeld © Getty

De Chinese internetgigant Alibaba heeft al vijf jaar een beursnotering aan Wall Street, maar wil nu ook een tweede beursnotering in Hongkong, schrijft Bloomberg. Met een tweede notering wil het bedrijf meer beleggers bereiken en extra geld ophalen.

Alibaba is met een beurswaarde van in totaal zo'n 400 miljard dollar één van de grootste ondernemingen ter wereld. Het is allang niet alleen meer een gigantische webwinkel, maar Alibaba heeft ook clouddiensten en een mediatak die onder andere video-on-demand aanbiedt.

20 miljard dollar

Alibaba zou van de gelegenheid gebruik willen maken om nieuwe aandelen uit te geven, om zo 20 miljard dollar (bijna 18 miljard euro) op te halen, schrijft Bloomberg. Bij de huidige beurswaarde van zo'n 400 miljard dollar, betekent dit dat het aantal uitstaande aandelen en de beurswaarde met 5 procent toeneemt.

Eind maart had Alibaba al 28 miljard aan dollar in kas. Het concern betreedt ook nieuwe markten, zoals de cloud, terwijl het ook geld steekt in supermarkten, waar het mogelijk ook nieuw geld kan gebruiken. Alibaba zelf trouwens heeft nog niets gezegd over een tweede notering in Hongkong.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werken bij Alibaba? Alleen als je 72 uur beschikbaar bent

Waarom een tweede notering

Vanaf juli mogen Chinese beleggers ook aandelen kopen aan de beurs van Hongkong, zodat Alibaba direct bereikbaar wordt voor Chinese beleggers. Een tweede beursnotering voor bedrijven komt vaker voor. Zo is er een hele lijst aan Nederlandse ondernemingen met een tweede notering.

Via zo'n tweede notering willen bedrijven meer beleggers bereiken. Zo is het voor Amerikanen makkelijker om hun geld in onder meer Aegon te steken omdat dit concern ook in New York aan de beurs staat. Zo'n tweede notering kan het verder eenvoudiger maken om nieuwe aandelen uit te geven, omdat er, in het geval van bijvoorbeeld Aegon, in de VS meer kapitaal beschikbaar is.

Ook kan er langer gehandeld worden in een bedrijf, want als de beurs in, bijvoorbeeld, Amsterdam om 18:30 uur sluit, dan wordt er in, zeg, New York nog gehandeld, omdat het daar vroeger is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jack Ma, China's rijkste man, gaat met pensioen bij Alibaba

Alibaba genoteerd op Wall Street

Alibaba ging in 2014 aan de New York Stock Exchange naar de beurs. Bedrijven die daar zijn genoteerd moeten aan de als streng beschouwde eisen van de Amerikaanse beurswaakhond SEC voldoen, onder meer op het gebied van resultaten die worden gepubliceerd.

Dat wekt vaak meer vertrouwen dan wanneer bijvoorbeeld Chinese boekhoudregels gelden. 

Speciale rechten Jack Ma

Dat Alibaba naar Wall Street ging, kwam doordat oprichter Jack Ma en een aantal managers veel meer invloed hebben binnen het concern dan je op grond van hun aandelen zou denken. Zo mogen zij de meerderheid van het bestuur benoemen.

De beurs van Hongkong was daarin destijds juist strenger dan Wall Street, waardoor een notering in Hongkong niet doorging. Voor de beurs van New York was het echter geen probleem.

Maar het missen van de beursgang van Alibaba zit ze in Hongkong steeds niet lekker. Daarom overwegen ze dit soort constructies, zoals bij Alibaba, wel toe te staan. Dat maakt de weg vrij voor een tweede notering van Alibaba in Hongkong.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van