Ga naar de inhoud
Beurs

Hoe sapjesbedrijf Nina Storms op de fles ging

Beeld © Getty Images

Sapjesbedrijf Natur, dat mede werd opgericht en gefinancierd door onderneemster Nina Storms, wilde de wereld veroveren. Maar in plaats daarvan bouwde het bedrijf de afgelopen jaren vooral een berg schulden op. Met een voorgekookt faillissement probeert Natur daar nu vanaf te komen.

Eergisteren bleek dat het ambitieuze sappenbedrijf Natur failliet is. Het bedrijf werd drie jaar geleden opgericht om gezonde, koudgeperste sappen zonder toevoegingen binnen het bereik van veel mensen te brengen. Dankzij een speciale productietechniek bleven de sapjes langer houdbaar, en konden ze op veel meer plaatsen worden verkocht.

Belangrijke rol

Als mede-oprichtster en financier speelde Nina Storms een belangrijke rol bij het Amsterdamse bedrijf, dat destijds nog Nutralicious heette. Het grootste deel van de investering kwam van de Spaanse sapproducent AMC, dat ook leverancier werd. Mede-oprichters Michel van den Bergh en Tabe Ydo kregen de leiding in handen.

De investering in Natur lag Storms, vooral bekend als oprichtster Nina Brink van internetbedrijf WorldOnline, na aan het hart. Volgens het bedrijf was die investering het gevolg van haar 'zoektocht naar de meest natuurlijke en heerlijke sappen en snacks' en haar streven naar 'veiligere manieren om van die sappen te genieten en de ontwikkeling van unieke organische snacks'.

Vliegende start

Het sappenbedrijf maakte een vliegende start. Het opende winkels en kantoren in Amsterdam en Londen, sloot een distributiedeal met Heineken-dochter Vrumona en ging leveren aan verschillende grote supermarktketens. Bij promotionele activiteiten trad Storms als investeerder soms ook op de voorgrond.

Maar al een jaar na de oprichting moest het bedrijf de nodige hobbels nemen. Zo werd de naam van de sappen in de zomer van 2017 gewijzigd in Natur en waren er enkele directiewisselingen.

Uit de meest recente jaarrekening in de Kamer van Koophandel blijkt dat Natur Holding er eind dat jaar financieel beroerd voorstond. Er was sprake van een negatief eigen vermogen van 10 miljoen euro en 12 miljoen aan schuld. Er moest iets gebeuren.

Beursnotering

Eind 2018 werd Natur Holding ondergebracht in een Amerikaans beursfonds, waarin tot dan toe enkele kwakkelende verzorgingshuizen zaten. Die zorgactiviteiten zouden worden afgebouwd, en de naam van het beursfonds werd veranderd in Natur International Corp.

Uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt dat Storms eind vorig jaar aftrad als commissaris van Natur Holding BV. Maar daarmee stopte haar betrokkenheid bij het bedrijf niet. Begin dit jaar werd zij toezichthoudend bestuurder bij de nieuwe beursgenoteerde moeder. Haar vroegere rechterhand bij World Online, Ruud Huisman, werd er bestuurder.

Aandelen

Uit financiële documenten van het beursfonds blijkt dat Natur International Corp schuldeisers vervolgens aandelen in het bedrijf aanbood in ruil voor een verlaging van de schuld.

Storms zou zelf geen aandelen in het bedrijf hebben gekregen. Financieel bestuurder Ellen Berkers van Natur benadrukt in een mail dat Storms geen aandeelhouder in het bedrijf is. Volgens haar is zij er 'slechts non-executive board member', ofwel toezichthoudend bestuurder. Ook woordvoerster Mirjam van den Broeke wijst daarop.

Dochter Karen Brink

Maar uit documenten van het Amerikaanse beursfonds blijkt dat investeringsvehikels die worden bestuurd door Storms' ex-man Albert Brink wel behoren tot de schuldeisers, die hun schuld deels hebben omgezet in aandelen. Storms dochter Karen Brink zou het stemrecht op en de zeggenschap over die aandelen krijgen.

Curator Joris Opstroom noemt Storms wel aandeelhouder van het bedrijf, zij het 'indirect en op arm's lenght'.

Bezem door bedrijf

Na de beursnotering en de schuldreductie werd ook organisatorisch de bezem door het bedrijf gehaald. Zo sloten het kantoor en winkels in Groot-Brittannië de deuren. Ook de winkels in Amsterdam gingen dicht.

Bovendien waren volgens Natur de zakelijke banden met enkele grote klanten niet winstgevend genoeg, waardoor daarmee moest worden gestopt. Daardoor kelderde de omzet. Boekte Natur in het eerste kwartaal van 2018 nog ruim een half miljoen dollar omzet, in het eerste kwartaal van dit jaar was dat nog geen 65.000 dollar.

Nieuw kapitaal nodig

Om een nieuwe markt aan te boren, wilde het opgeschoonde en beursgenoteerde Natur een nieuw en breder assortiment gaan aanbieden. De nieuwe topman Rob Paladino zette sterk in op producten met hennep-bestanddelen, omdat andere Amerikaanse en Canadese bedrijven daar ook succesvol mee zijn.

Om de nieuwe ambities te financieren had Natur echter wel nieuw kapitaal nodig. Een beursgenoteerde onderneming kan in principe makkelijker kapitaal ophalen dan een niet-genoteerd bedrijf, door de uitgifte van verhandelbare aandelen.

Maar uit gesprekken met potentiële geldschieters bleek echter dat de schuldenlast van het bedrijf nog te groot was. Daarom ontwierp Natur een plan om van een deel van de schuld af te komen, maar toch verder te kunnen met de activiteiten.

Dochterbedrijf liquideren

In het meest recente kwartaalbericht schreef het beursfonds dat het de waardevolle delen en een deel van de schuld van de belangrijkste dochter Natur Holding te willen onderbrengen bij een nieuw dochterbedrijf. Het oude bedrijf met de rest van de schulden zou vervolgens worden opgeheven.

"Omdat de meeste schulden op de balans van Natur Holding bv staan, is een herstructureringsplan opgesteld dat erin voorziet om activa te verschuiven van Natur Holding bv naar Natur CBD bv. Hierdoor wordt de opbrengst van deze activa geoptimaliseerd. Vervolgens zal Natur Holding bv worden geliquideerd."

Faillissement

Een maand nadat het beursfonds het kwartaalbericht deponeerde, gingen de Nederlandse dochter Natur Holding en drie werkmaatschappijen failliet. In een persbericht schreef het bedrijf dat de bedrijfsonderdelen 'informeel' wortd doorgestart onder de naam Nature Functionals.

Het bedrijf wijt de faillissementen aan de tegenvallende potentie van 'cold pressed juices', de concurrentie, leveringsproblemen en gebrek aan financiering. Volgens Natur is het bankroet nodig om het bedrijf te kunnen voortzetten. Ook de aandeelhouders zouden erdoor zijn gedupeerd, omdat zij hun leningen moesten afwaarderen.

Ambitieus
Lees ook:
Ambitieus sapbedrijf Nina Storms is failliet

Redelijke prijs

Volgens curator Joris Opstroom, die de faillissementen moet afwikkelen, heeft de overdracht van de bedrijfsonderdelen nog vóór het bankroet plaatsgevonden. Of het Amerikaanse beursfonds daarmee de schuldeisers van de failliete dochter niet heeft gedupeerd, kan de curator nog niet zeggen.

"Of er een redelijke prijs voor de assets is betaald, moet ik nog onderzoeken", aldus Opstroom. "Het lastige is wel dat ik nu niet kan toetsen hoeveel de assets waard waren geweest als ik ze als curator had kunnen aanbieden op de vrije markt." Volgens de curator stelt Natur dat de waarde van de assets door een faillissement juist zou zijn gedaald.