De Nederlandse overheid haalde deze week 6 miljard euro op met de uitgifte van groene obligaties. Beleggers waren zo enthousiast, dat in theorie 21 miljard opgehaald had kunnen worden. Waarom kopen beleggers deze obligaties zo graag en wat zijn het eigenlijk?
Waarom groene obligaties?
Het klimaat verandert, het wordt steeds warmer en de zeespiegel stijgt. Daarom is in 2015 in Parijs afgesproken om de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent ten opzichte van 1990 te verlagen.
In Nederland werd afgelopen december het klimaatakkoord gepresenteerd, dat de CO2-uitstoot moet terugdringen.

Hoe werkt het?
Groene obligaties zijn obligaties waarvan de opbrengst wordt gebruikt om groene investeringen te doen, bijvoorbeeld om de CO2-uitstoot te verlagen.
Het geleende geld gaat naar de productie van duurzame energie, isolatie van huurwoningen, spoorinfrastructuur en stad en platteland bestendig maken tegen extreem weer.
Willen beleggers ze wel?
Beleggers steken graag hun geld in dat soort obligaties. Zo kunnen onder meer pensioenfondsen aan hun deelnemers laten zien dat hun geld goed wordt geïnvesteerd. Nederlandse pensioenfondsen hebben er zelfs bij Nederland op aangedrongen om groene obligaties uit te geven.
Dat de Nederlandse overheid in plaats van de 6 miljard euro net zo goed voor 21 miljard in de markt had kunnen zetten, geeft aan hoe geïnteresseerd beleggers zijn.
Dat het ministerie niet meer dan 6 miljard euro heeft opgehaald, heeft te maken met de strenge eisen die aan groene obligaties worden gesteld. Beleggers moeten ervan op aan kunnen dat hun uitgeleende geld werkelijk aan duurzame investeringen wordt besteed.

Mooi he, die groene obligaties?
Nou, beurscommentator Hans de Geus is niet zo over te spreken over deze groene obligaties. Met de opbrengst worden namelijk geen extra groene investeringen gedaan, zoals minister Hoekstra van Financiën zelf ook zegt. Het gaat er slechts om dat beleggers nu zeker weten dat dit geld in groene projecten wordt gestoken.
Maar de investeringen die met de opbrengst van de groene obligaties worden gedaan zouden toch wel zijn gedaan, tekent De Geus aan.
Averechts
Nu krijg je volgens hem, en hij staat daarin niet alleen, dat deze groene obligaties zelfs tot minder investeringen in duurzaam kunnen leiden. Beleggers die een bepaald deel van hun vermogen in duurzaam willen steken en deze overheidsobligaties kopen, hoeven nu namelijk niet per se andere groene obligaties te kopen, waarvan de opbrengst wél in extra duurzame projecten zou worden gestoken, aldus De Geus.
'Groen kan uiteraard wél prima zijn'
Het zou een heel ander verhaal zijn als met de opbrengst van groene obligaties wél extra investeringen zouden worden gedaan, aldus De Geus. Dan zouden groene obligaties prima zijn.