Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Amerikaanse centrale bank wijzigt 'enige tijd' de rente niet, beleggers teleurgesteld

23 mei 2019 09:52
Jerome Powell, topman van de Federal Reserve. Beeld © AFP

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, zegt 'enige tijd' de officiële rente niet te wijzigen. Maar de markt had juist bijna twee renteverlagingen ingeprijsd, het kan dus alleen maar tegenvallen, zegt beurscommentator Hans de Geus.

Uit de notulen van de Federal Reserve (Fed) vergadering van 30 april en 1 mei, die gisteravond zijn gepubliceerd, blijkt dat de Fed 'enige tijd' de officiële rente niet zal verhogen en ook niet niet zal verlagen. Maar beleggers hadden juist gerekend op renteverlagingen dit jaar en dat is ook al ingeprijsd.

Maar die renteverlagingen komen dus niet, beleggers hebben zichzelf helemaal in een hoek geschilderd, het kan immers alleen maar tegenvallen, aldus De Geus.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

De Fed heeft niet geleverd voor beleggers: wat nu?

'Meer onzekerheid'

Voor beleggers is er nu meer onzekerheid, denkt Jan Wirken, aandelenanalist bij ABN Amro. De hele opluchtingsrally sinds eind december komt doordat de Fed eerder aangaf de rente niet te verhogen, zegt hij.

Een hogere rente is over het algemeen slecht voor aandelen, maar als beleggers denken dat zo'n verhoging voorlopig uitblijft, of dat er zelfs een renteverlaging aankomt, dan is dat juist gunstig voor aandelenkoersen.

"Een renteverhoging is nu niet uitgesloten voor de rest van het jaar, maar voor 'some time', maar wat is dat dan", vraagt Wirken zich af.

Inflatie

De beleidsmakers bij de Federal Reserve vonden op hun meest recente beleidsvergadering dat hun geduldige koers wat betreft rentewijzigingen 'voor enige tijd' passend is. Velen schaarden zich daarbij achter het standpunt van Fed-voorzitter Jerome Powell dat de recente daling van de Amerikaanse inflatie waarschijnlijk iets tijdelijks is.

De vergadering was trouwens vóór het besluit van president Donald Trump om de handelstarieven op tal van Chinese producten op te krikken. Die tarieven kunnen de prijzen in winkels in de VS verhogen.

Balans

De beleidsmakers hebben op de bijeenkomst ook gesproken over hoe de balans van de Fed er op de lange termijn uit zou moeten zien.

Veel bestuurders zeiden dat ze meer armslag wilden om eventuele ​ problemen in de toekomst te voorkomen door te verschuiven van kortere obligaties naar langer lopende schulden, in de hoop dat dit een extra impuls zou geven in een toekomstige recessie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore