Beurs

'Geen concreet bod ING op Duitse Commerzbank'

22 mei 2019 15:26
Ceo Martin Zielke van Commerzbank uit Duitsland. Hij verlaat de bank uiterlijk 31 december. Beeld © EPA

Commerzbank heeft geen concreet bod ontvangen van ING om te praten over een eventuele overname, aldus de topman van de Duitse bank.

Volgens Martin Zielke, ceo van Commerzbank, heeft de bank geen concreet bod gekregen van ING Bank om gesprekken te beginnen over een eventuele overname. Dat zei hij op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de tweede grootste bank van Duitsland.

Volgens Zielke is er in de afgelopen twaalf maanden twee keer een ontmoeting geweest tussen hem en ING-topman Ralph Hamers. Zielke zei ook regelmatig contact te hebben met andere bestuursvoorzitter van banken op evenementen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beleggers: ING moet duidelijkheid geven over Commerzbank

Hoofdkantoor naar Frankfurt?

Medio vorige maand meldde het Duitse zakenblad Manager Magazin dat ING belangstelling zou hebben voor Commerzbank. ING zou zelfs hebben geopperd het hoofdkantoor van Amsterdam naar Frankfurt te verhuizen. ING heeft op deze geruchten nooit willen reageren.

Later werd bekend dat een fusie van Commerzbank en Deutsche Bank werd afgeblazen. Naar verluidt heeft ook het Italiaanse UniCredit interesse in Commerzbank.

Kritiek op mogelijke overname

Er was al meteen flinke kritiek op de mogelijke belangstelling van ING in Commerzbank. "ING krijgt er dan wel een mooi netwerk bij, maar ING is juist zo succesvol doordat het zo weinig kantoren heeft", zei analist Corné van Zeijl van Actiam al eerder.

ING is in onder meer Duitsland actief met online bank ING Direct. Daarmee richt het zich op particulieren, maar in toenemende mate ook op bedrijven.

Als je Commerzbank overneemt, dan zul je in dat netwerk moeten schrappen, denkt Van Zeijl. Je kunt volgens hem beter op eigen kracht groeien. Dat duurt wel wat langer, maar je zit dan niet met een grote stapel slechte leningen en al die kantoren en je hoeft geen medewerkers af te kopen.

VEB sceptisch

Paul Koster, directeur van beleggersvereniging VEB, laat aan RTL Z weten dat het bij het standpunt blijft dat ING Commerzbank niet moet overnemen.

Wat Hamers en zijn Duitse collega tijdens hun gesprekken hebben gezegd is speculeren. Maar dat twee topmannen elkaar spreken, daar is niks mis mee, aldus Koster.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van