Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Thomas Cook hard onderuit op de beurs: 'Aandeel is waardeloos'

20 mei 2019 16:00 Aangepast: 20 mei 2019 16:09
Beeld © Getty Images

Reisorganisatie Thomas Cook is op de Londense beurs flink omlaag gedoken. Analisten hebben openlijk hun kritiek geuit op het bedrijf en Citigroup schrijft in een notitie voor aandeelhouders zelfs dat het koersdoel verlaagd is naar 0. Met andere woorden: het aandeel is waardeloos.

In een paar dagen is de beurswaarde van het bedrijf meer dan gehalveerd. Het vernietigende oordeel van meerdere analisten volgde op de beroerde kwartaalcijfers van het bedrijf. 

Vorige week kwam Thomas Cook namelijk met tegenvallende resultaten naar buiten: het bedrijf maakte in de eerste helft van het gebroken boekjaar een duizelingwekkend verlies van 1,5 miljard pond en kwam met de derde winstwaarschuwing in een jaar tijd.

Verpletterd onder schulden

Citi verwacht dat de toch al grote schuldenlast die het bedrijf met zich mee torst de komende tijd alleen maar verder toe gaat nemen. Om het bedrijf te redden zouden er twee voor de hand liggende opties zijn, en die zijn allebei nogal slecht nieuws voor aandeelhouders.

Optie 1 is het uitgeven van een grote hoeveelheid nieuwe aandelen. Daarmee kan het bedrijf geld ophalen om de schulden mee te betalen, maar het zorgt er ook voor dat de aandelen van de bestaande aandeelhouders veel minder waard zullen worden.

Optie 2 is het omzetten van schuld in aandelen. Schuldeisers schelden dan de schuld kwijt in ruil voor aandelen, maar die zullen dan wel massaal uitgegeven moeten worden, waardoor het belang van bestaande aandeelhouders vrijwel waardeloos kan worden.

Brexit

Thomas Cook wijt de tegenvallende cijfers zelf aan hogere brandstofkosten, een afzwakkende economische groei en uitstel van vakantie door Britse klanten, die hun vakantieplannen voor de komende zomer zouden uitstellen vanwege het hele brexitproces.

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van