Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

De handelsoorlog heeft op de beurzen een duidelijke winnaar

17 mei 2019 06:16 Aangepast: 17 mei 2019 09:20
Beeld © AFP

De handelsoorlog met China en de importheffingen op staal van de Amerikaanse president Trump hebben duidelijk winnaars opgeleverd. Wall Street is de laatste jaren namelijk flink gestegen, terwijl de beurs in het Chinese Shanghai op verlies staat.

De handelsoorlog tussen de VS en China dreigt te escaleren nu China in antwoord op de VS ook de invoertarieven heeft verhoogd, zegt beurscommentator Hans de Geus. Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro, is nog stelliger over de handelsoorlog: "Dit is volledig aan het escaleren." 

Twee weken geleden gingen we er nog vanuit dat afgelopen vrijdag een deal zou worden getekend tussen de VS en China, maar er is nog helemaal geen verdrag en zowel de VS als China hebben hun tarieven opgeschroefd.

China gevoeliger

Dat de Chinese beurs het slechter doet dan Wall Street geeft aan dat beleggers inschatten dat China gevoeliger is voor een handelsoorlog, zegt beurscommentator Hans de Geus.

Daar valt ook wel wat voor te zeggen, denkt hij. Zo is China veel afhankelijker van export dan de VS. De VS draait veel meer op de binnenlandse economie. China exporteert ook meer naar de VS dan andersom. Door de handelsoorlog draait de Chinese economie ook minder goed, wat ook van invloed is op de beurs. 

Tech

Verder is er in de VS een aantal grote techfondsen, relatief meer dan op de Chinese beurs. En Chinese techfondsen, zoals Alibaba, hebben het op de beurs ook nog eens minder goed gedaan dan de Amerikaanse.

Wall Street deed het ook beter dan Europese beurzen, zo bleven de AEX en de Duitse Dax-index achter bij de brede Amerikaanse index S&P 500. Dat komt doordat Europa zijn eigen problemen heeft. Zo blijft de economische groei er beperkt, zegt De Geus.

Trump vs. China

Trump is al langer verbolgen over het handelstekort van de VS met China. Dat komt volgens hem doordat de Chinezen niet eerlijk zouden handeldrijven.

Nog voordat hij president werd, haalde Trump al uit naar China. Zo noemde Trump op 28 juni 2016, toen hij nog op campagne was, zeven punten die zouden moeten leiden tot 'Amerika's economische onafhankelijkheid'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump richt pijlen op China en dreigt met forse importheffingen

TPP, Nafta en tarieven

Zo beloofde Trump uit het Trans-Pacific Partnership, het vrijhandelsakkoord tussen de VS en een aantal landen rond de Grote Oceaan, te stappen. Verder zei hij onder meer de afspraken met Mexico en Canada, partners in vrijhandelsakkoord Nafta, te willen heronderhandelen.

Daarnaast noemde Trump China een valutamanipulator, waarbij de Chinezen de koers van hun munt de yuan kunstmatig laag zouden houden om export naar de VS aantrekkelijk te houden. Ook zei Trump de in zijn ogen oneerlijke handelspraktijken aan de kaak te zullen stellen, onder meer bij Wereldhandelsorganisatie WTO.

Tot slot zei Trump dat als China de 'illegale activiteiten' niet zou stoppen, hij tarieven zou gaan opleggen. Hij heeft woord gehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Wat betekent de handelsoorlog voor de Chinese groei?

S&P 500 gestegen

Sinds die toespraak van Trump steeg de Amerikaanse brede S&P 500-index met zo'n 40 procent. Dat is een stuk beter dan onze eigen AEX-index, die 33 groeide procent, en de Duitse DAX die met 'maar' 28 procent steeg.

Maar dat is nog altijd prima in vergelijking met de beurs in het Chinese Shanghai. Daar leden beleggers een klein verlies.

Bij de S&P 500 en de DAX wordt er trouwens vanuit gegaan dat uitgekeerde dividenden weer worden belegd. Bij de AEX is dat niet het geval, zodat de AEX het nog een stukje beter heeft gedaan dan de DAX.

America First 

Ook als je minder ver terugkijkt, dan deden de koersen in de VS het beter dan die in Europa en zeker beter dan die in China. Dat geldt bijvoorbeeld voor een vergelijking met 8 november 2016, de dag waarop Trump tot president van de VS werd gekozen, of als je vergelijkt met 20 januari 2017.

Op die laatste dag was de inauguratie van Trump tot president. Hij sprak toen uitgebreid over 'America First', waarbij hij prioriteit geeft aan de VS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Adviseur Trump: handelsoorlog gaat consument VS pijn doen

Shanghai onderuit

Wall Street deed het ook beter dan andere beurzen als je kijkt naar de beursprestaties sinds 22 januari vorig jaar. Toen voerde Trump voor het eerst tarieven in. Dat was toen nog alleen op zonnepanelen en wasmachines uit China.

Sinds die datum staat de S&P op vrijwel hetzelfde niveau, terwijl de beurs van Shanghai inmiddels 14 procent heeft verloren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van