Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

BinckBank verliest hoger beroep over misleidende reclames

07 mei 2019 16:39 Aangepast: 07 mei 2019 17:23
Beeld © ANP

Effectenbank BinckBank heeft een hoger beroep over misleidende reclame op televisie en internet verloren. Opnieuw oordelen rechters dat de bank haar klanten misleidde in een reclamecampagne voor vermogensbeheerder Alex en daarvoor een boete krijgt. Wel valt deze boete wat lager uit.

In 2016 gaf de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het bedrijf een boete van 750.000 euro omdat dochterbedrijf Alex Vermogensbeheer in drie reclamecampagnes had opgeschept over hoge rendementen, die niet representatief waren voor de daadwerkelijke rendementen. De spotjes waren te zien op televisie en internet tussen 2012 en 2014.

BinckBank stapte naar de rechter om de boete aan te vechten, maar verloor die zaak begin vorig jaar. Nu blijkt dat BinckBank tegen die uitspraak in hoger beroep is gegaan bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB).

Misleidende reclames

Ook het hoger beroep heeft de bank nu grotendeels verloren. Het overgrote deel van de argumenten die de bank aanvoerde tegen het eerdere vonnis, veegt het CBB van tafel. De rechters oordelen, evenals de AFM en de Rotterdamse rechtbank eerder, dat de reclamecampagnes misleidend waren.

Wel is het CBB het eens met het bezwaar van de bank, dat de AFM geen gegevens had mogen gebruiken die BinckBank onder dwang had moeten afstaan. Omdat de beurswaakhond ook zonder die gegevens tot de conclusie kon komen dat de reclames misleidend waren, bleef de boete echter overeind. Wel verlaagt het CBB de boete van 750.000 euro tot 625.000 euro.

Blij en teleurgesteld

Een woordvoerder van BinckBank laat weten 'blij te zijn met de verlaging van de boete, maar teleurgesteld over de rest van de uitspraak'. De bank zegt de uitspraak nog verder te bestuderen om te zien wat mogelijke vervolgstappen kunnen zijn.

Begin 2018 kondigde BinckBank aan om Alex als merk te schrappen. Eind vorig jaar bracht de Deense branchegenoot Saxo Bank een overnamebod uit op de Amsterdamse bank. BinckBank ging akkoord met het bod, maar de overname is nog niet afgerond.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van