Ga naar de inhoud
Beursupdate

Ahold Delhaize krijgt stevige tik op de beurs

Het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam. Beeld © ANP

Een zware dag voor Ahold Delhaize op de beurs in Amsterdam. Na het nieuws van de megaovername van supermarktketen Whole Foods Market door Amazon, zakte de koers van het Nederlands-Belgische concern 9,5 procent in het rood.

  • De AEX-index in Amsterdam sloot desondanks 0,4 procent hoger op 520,67 punten.
  • De MidKap klom eveneens 0,4 procent, tot 795,18 punten.
  • De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs dikten tot 0,9 procent aan.

Stijgers en dalers

Het moederbedrijf van Albert Heijn en Bol.com is ook in de Verenigde Staten actief en deze slag van Amazon betekent waarschijnlijk fikse concurrentie. Ook elders in Europa werden supermarktbedrijven lager gezet door beleggers, voor wie de miljardendeal van Amazon als een grote verrassing kwam. Zo verloor Carrefour in Parijs ruim 3 procent en speelde Tesco in Londen bijna 5 procent kwijt.

Industrieel toeleverancier Aalberts Industries was de sterkste stijger in de AEX, met een winst van 2,3 procent. Verder viel op dat informatieleveranciers Wolters Kluwer en RELX in trek waren. Zij stegen elk zo'n 1,8 procent.

ArcelorMittal, dat vlak voor het beursslot een overnamedeal aankondigde, verloor 1 procent. Het staalconcern neemt samen met partner Marcegaglia de Italiaanse branchegenoot Ilva over voor 1,8 miljard euro. Daarmee krijgen ze de grootste staalfabriek van Europa in de Zuid-Italiaanse stad Tarente in handen. Aan de deal zijn ook leasekosten verbonden. Die komen neer op 180 miljoen euro per jaar.

In de MidKap eindigde Besi aan kop. De chiptoeleverancier won 3,1 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam sloot de rij met een verlies van 2 procent.

Valuta

De euro was 1,1189 dollar waard, tegen 1,1155 dollar een dag eerder.

Olie

Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 44,66 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,6 procent tot 47,21 dollar per vat.