Beurs

Deze 'jonkies' gaan mogelijk superbelegger Warren Buffett opvolgen

06 mei 2019 10:59 Aangepast: 28 april 2020 11:19
Nu nog leiden Warren Buffet (links) en Charlie Munger beleggingsconcern Berkshire Hathaway. Beeld © AFP

Superbelegger Warren Buffett laat nog altijd prima resultaten zien, maar hij is al 88 jaar en zijn rechterhand is zelfs nog ouder. Wie staat er klaar om hem op te volgen? Aandeelhouders van Berkshire Hathaway kregen dit weekend geen uitsluitsel, maar wel weer een hint.

Bij een bedrijf moet altijd een opvolger klaar staan en bij Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel waarvan Buffett de grootste aandeelhouder en topman is, geldt dat des te meer. Buffett bereikt immers over minder dan vier maanden de respectabele leeftijd van 89 jaar en vice-voorzitter Charlie Munger is al 95.

Berkshire Hathaway is niet zomaar een bedrijf: het beheert een vermogen van maar liefst 558 miljard dollar. In het eerste kwartaal werd een winst behaald van 21,7 miljard dollar.

Buffett is sinds de jaren '60 de grote man achter Berkshire Hathaway en het rendement was sindsdien gemiddeld meer dan 20 procent per jaar, oftewel het dubbele van de brede Amerikaanse S&P 500-aandelenindex. Wie gaan dat stokje overnemen?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe verdiende Warren Buffett 70 miljard dollar?

'World-leading'

In de jaarlijkse brief aan aandeelhouders van 2014 werd de suggestie gewekt dat Gregory Abel en Ajit Jain mogelijk opvolger van Buffett konden worden. De omschrijving 'world-class' zou Abel en Jain te kort doen, 'world-leading' zou hen meer recht doen, werd toen gezegd. 

Maar pas vorig jaar benoemde Buffet hen in het bestuur. Dat lijkt een aanwijzing dat ze inderdaad straks de opvolgers zijn van Buffett en Munger. Afgelopen weekend hintte Buffett daar weer op bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, maar ondanks aandringen kregen beleggers daarvan geen bevestiging.

Volgens Buffett kunnen Abel en Jain 'op een dag' bij hem en Munger op het podium zitten en vragen van aandeelhouders beantwoorden. Maar zaterdag zaten de twee Buffett en Munger daar nog met zijn tweeën.

Gregory Abel

Wie zijn Abel en Jain, de 'jonkies' die Buffett zouden kunnen vervangen? Abel is 57 jaar oud, in vergelijking met Buffet en Munger is hij dus net droog achter zijn oren. Hij is Canadees en net als Buffett houdt hij van cijfertjes.

Abel begon als accountant. In 1999 trad hij in dienst bij MidAmerican Energy, waarin Berkshire Hathaway later dat jaar een belang kocht. MidAmerican Energy werd daarna omgedoopt in Berkshire Hathaway Energy. Zo kwam Abel bij het concern binnen. Vorig jaar promoveerde hij tot de vice-voorzitter van de niet-verzekeringsactiviteiten van Berkshire Hathaway en werd hij benoemd in het bestuur van de beleggingsgigant.

Buffett zegt altijd tijd vrij te maken als Abel belt. "Hij reikt mij grote ideeën aan en is echt innovatief in de manier waarop hij denkt en zaken aanpakt", zei Buffet vijf jaar geleden over hem.

Miniatuurvoorbeeld
Ook interessant

Topfunctie op je zeventigste: ouder, wijzer maar ook fit genoeg?

Ajit Jain: 33 jaar bij Buffett

Jain is wat ouder: met zijn 67 jaar heeft hij de leeftijd bereikt waarop Nederlanders nu al met pensioen zouden moeten zijn. Net als Abel is Jain geen Amerikaan van geboorte, want hij werd geboren in India.

Jain werkte eerder als verkoper bij IBM, werd daar zelfs 'Rookie of the year' in zijn regio in 1973, maar drie jaar later verloor hij zijn baan toen IBM stopte in India. Jain zat niet bij de pakken, emigreerde naar de VS, haalde zijn mba aan Harvard en begon bij consultingbedrijf McKinsey.

Sinds 1986 werkt Jain bij de verzekeringstak van Berkshire Hathaway. Vorig jaar werd hij vice-voorzitter van de verzekeringsactiviteiten en belandde hij in het bestuur van Berkshire Hathaway.

Jain durft het aan om bepaalde risico's te nemen. Zo verzekerde hij voor Pepsico het risico dat iemand in een prijsvraag 1 miljard dollar zou winnen. Maar niemand won de prijs en Berkshire Hathaway streek uiteraard wel de verzekeringspremies op. In de aandeelhoudersbrief van 1997 omschreef Buffet Jain als 'simpel gezegd een van Berkshire's belangrijkste bezittingen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van