Beurs

Koers vleesloos burgerbedrijf Beyond Meat explodeert bij beursgang

02 mei 2019 19:25 Aangepast: 02 mei 2019 20:40
Beyond Meat-CEO Ethan Brown viert feest met zijn team, tijdens de beursgang aan de Nasdaq. Beeld © Getty

De beursgang van vleesvervangersbedrijf Beyond Meat is een succes. Kort na de openingskoers sprint het aandeel richting de 60 dollar. Dat is een stijging van meer dan 130 procent ten opzichte van de introductiekoers van 25 dollar.

Beleggers waarderen het aan de Nasdaq genoteerde aandeel een stuk hoger dan de introductiekoers. Beyond Meat opende op 46 dollar en schommelde rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) rond de 50 à 60 dollar. Een uur later ging dat richting de 70 dollar (+ 170 procent). Als dat zo blijft is de marktwaarde van het bedrijf meer dan 3,5 miljard dollar.

Beyond Meat maakt vleesvervangers, zoals we die in Nederland kennen van fabrikanten als de Vegetarische Slager en Vivera. Het Amerikaanse voedselconcern is het bedrijf achter meer glamoureuze vleesvervangers, zoals de Beyond Burger, die sinds kort ook in Nederlandse schappen ligt. 

Bill Gates en Leonardo DiCaprio

Beyond Meat gooide al hoge ogen bij beroemdheden als Microsoft-oprichter Bill Gates en acteur en klimaatactivist Leonardo DiCaprio, die beiden investeerden in het bedrijf.

Ook de voormalig algemeen directeur van fastfoofdketen McDonalds, Don Thompson, hoort tot het rijtje bekende beleggers die geloven in de vleesloze burger. 

Zien, voelen, proeven

Beyond Meat werd in 2009 opgericht en richt zich uitsluitend op vleesvervangers, waarbij je het verschil met echt vlees niet zou mogen zien of voelen, maar vooral niet zou mogen proeven.

Nepburgers en nepworstjes zijn te krijgen bij bekende Noord-Amerikaanse fastfoodketens als TGI Friday's en A&W Canada, maar ook bij grote supermarkten als Kroger en Whole Foods. 

Juist in het vleesschap

En die burgers liggen daar juist in het vleesschap, benadrukt Beyond Meat in het prospectus voor potentieel geïnteresseerde beleggers. "In plaats van The Beyond Burger te promoten onder vegetariërs en veganisten (minder dan 5 procent van de Amerikaanse markt), willen we juist in het vleesschap liggen, waar consumenten die van vlees houden gewend zijn hun proteïnebronnen te vinden." 

Miniatuurvoorbeeld
Vlees(loos)

Veganistische burger verovert Nederlandse supermarkt

In Nederland is de Beyond Burger sinds kort bij supermarkt Albert Heijn te krijgen, en bij enkele restaurants. De interesse voor vleesvervangers groeit. ABN Amro constateerde deze week nog dat de Nederlandse markt voor vleesvervangende producten zelfs harder uitdijt dan verwacht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van