Beurs

Audax koopt Marskramer-formule van Blokker Holding

23 april 2019 16:46 Aangepast: 25 april 2019 12:58

Blokker Holding verkoopt huishoudketen Marskramer aan familiebedrijf Audax. Dat bedrijf is bekend van onder meer winkels als AKO en The Read Shop en geeft bladen als Vriendin, Party en HP/De Tijd uit. De overnameprijs is niet bekendgemaakt.

Marskramer bezit geen eigen winkels meer, maar is sinds enkele jaren alleen nog een franchiseformule, met 44 vestigingen van zelfstandige ondernemers.

Ook de franchiseketens Prima (25 vestigingen), Novy (17 vestigingen) en Toys2Play (6 vestigingen) vallen onder het bedrijfsonderdeel, evenals een groothandel die aan die ketens en aan zelfstandige winkels levert. In totaal werken er zo'n 600 mensen bij de winkels.

Groei en verval

De wortels van Marskramer liggen in 1940, maar in de eerste helft van de jaren tachtig groeide de huishoudketen uit tot de grootste concurrent van Blokker. Tussen 1985 en 1993 wist Jaap Blokker de concurrent in handen te krijgen. Op het hoogtepunt in 2011 telde Marskramer 241 vestigingen in Nederland en een eigen webwinkel. Daarna zette het verval in.

Volgens woordvoerder Peter Krenn van Blokker Holding stopte de detailhandelsreus in 2017 met de eigen Marskramerwinkels. De franchise-vestigingen bleven nog wel bestaan. "Die winkels kregen uit het assortiment van Blokker geleverd. In het verleden werd wel eens gekeken naar de mogelijkheden van verkoop, maar nu pas deed zich de gelegenheid voor."

Tijdschriftenuitgever

Koper Audax, in handen van de ondernemersfamilie De Leeuw, was tot voor kort vooral bekend als uitgever en distributeur van tijdschriften. Sinds jaar en dag bezit het familiebedrijf ook winkelketen AKO, met tegenwoordig zo'n 100 winkels.

Afgelopen augustus nam Audax ook de franchiseformules van Retail Development Company, waaronder The Read Shop, onder haar hoede. Met de overname van Marskramer zet het bedrijf een nieuwe stap in de uitbouw van de winkeldivisie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Audax kiest voor winkels: is het mediabedrijf gek geworden?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van