Ga naar de inhoud
Beurs

Beursgang Zoom trekt koers andere Zoom mee omhoog

Sommige beleggers kochten het verkeerde aandeel Zoom. Beeld © ANP

Sinds de beursgang, afgelopen donderdag, hebben beleggers in Zoom Video Communications de koers fors zien stijgen. Maar dat is nog niets in vergelijking met de gigantische koersexplosie van het andere Zoom.

Een koersstijging van 72 procent, daar droom je als belegger toch van? Als je vorige week donderdag had ingeschreven op de beursgang van Zoom Video Communications dan had je die lekker in je zak kunnen steken.

Maar eigenlijk is dat maar klein bier. Want de koers van Zoom Technologies - een ander bedrijf - is nog veel harder gestegen.

Vergissing

Zoom Video Communications en Zoom Technologies hebben niets met elkaar te maken, maar beleggers hebben daar waarschijnlijk helemaal geen rekening mee gehouden.

Want Zoom Technologies is een onbeduidend bedrijf, waarvan volgens Yahoo Finance de meeste recente cijfers van eind 2014 dateren. Onder het kopje omzet staat 'niet bekend', er zouden 10 fte's werken. De omschrijving van wat het bedrijf doet: 'geen significante activiteiten'.

Daar tegenover staat Zoom Video Communications, een onderneming met echte activiteiten, die winst maakt en vorige week dus een succesvolle beursintroductie had.

Van 0,003 naar 6 dollar

Beleggers wilden waarschijnlijk een graantje meepikken van de beursgang van Zoom Video Communications, maar kochten het verkeerde aandeel. Want medio april, dus kort voor de beursgang van Zoom Video Communications, explodeerde de koers van Zoom Technologies even naar 6 dollar.

En dan te bedenken dat de koers twee maanden daarvoor nog op 0,003 dollar stond. Dat is een koerswinst van maar liefst, houd je vast, 200.000 procent.

Verlies

Sommige beleggers in Zoom Technologies zullen mooi hebben verdiend. Maar veel van hen zullen juist op hoge niveaus het verkeerde aandeel hebben gekocht en daar kwamen ze waarschijnlijk pas achter nadat de koers van Zoom Technologies, het verkeerde aandeel dus, alweer was teruggevallen.

Bron: RTL Z / Paul le Clercq
Meer over