Ga naar de inhoud
Beurs

'OM Italië opent witwasonderzoek naar ING'

Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie in Milaan opent een onderzoek naar witwaspraktijken bij de Italiaanse tak van ING. Dat schrijft zakenkrant Il Sole 24 Ore op basis van ingewijden.

Volgens bronnen van de krant wordt de bank binnen enkele uren op een formele lijst van onderzochte banken gezet. ING Italië en ING Nederland reageerden niet direct op een verzoek om commentaar. "Wij zijn nog niet van een onderzoek op de hoogte gesteld", aldus een woordvoerder van ING Nederland.

Witwaspraktijken

Een woordvoerder van ING in Nederland kon niet direct inhoudelijk reageren, omdat een mogelijk onderzoek van het OM in Italië nog niet bekend was. Wel stelde hij dat 'als dit zo is, wij aan onderzoeken meewerken'. ING Italië gaf geen commentaar en het Italiaanse OM was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Dit weekend werd bekend dat ING in Italië op de vingers is getikt voor tekortkomingen bij het tegengaan van witwaspraktijken. De bank is in gesprek met de lokale toezichthouder over maatregelen om de procedures op dat terrein te verbeteren. Zolang die gesprekken lopen, worden geen nieuwe klanten aangenomen.

Schikking Nederland

ING heeft in Italië, waar het sinds 2001 actief is met zijn consumentenbank, circa 900 medewerkers. De omzet van het onderdeel kwam afgelopen jaar uit op 231 miljoen euro, bij een totaalomzet van ING van iets meer dan 18 miljard euro.

ING kwam in september vorig jaar tot een schikking met justitie in Nederland. Het financiële concern betaalde in totaal 775 miljoen euro omdat het te weinig had gedaan om te voorkomen dat klanten geld konden witwassen.

Langdurig proces

Analist Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Actiam signaleert dat deze zaak het gevolg is van een onderzoek dat de Banca d'Italia tussen oktober 2018 en januari 2019 heeft gedaan. Daaruit trekt hij de conclusie dat ING na de schikking de problemen niet snel genoeg heeft opgelost. "Je kan natuurlijk niet zo maar even aan wat knoppen draaien, en daarmee alle controles op orde hebben. Dat is een langdurend proces."

Volgens Van Zeijl vrezen beleggers dat er nog meer problemen naar boven komen. "ING staat zeker in de spotlights, dus er zullen zeker bovenmatige controles zijn. En dan moet je niet uitsluiten dat er iets uitkomt."

Een woordvoerder van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) benadrukt dat de bank haar communicatie moet verbeteren. "Men blijft herhalen dat men niet weet van onderzoeken tot het laatste moment. We vinden het vreemd dat ING niet op de hoogte was van de gebeurtenis in Italië."