Beurs

Twee concurrenten fuseren: koers Adyen omhoog

18 maart 2019 17:09 Aangepast: 18 maart 2019 17:10
Topman Pieter van der Does van Adyen. Beeld © Getty

Adyen is in de AEX, waar het sinds vandaag in is opgenomen, één van de sterkste stijgers. "Ik denk dat het met de overname van een concurrent door een andere speler heeft te maken", zegt beurscommentator Durk Veenstra.

De koers van betalingsdienstverlener Adyen staat zo'n 2 procent hoger. Daarmee is het, met Ahold en het altijd volatiele ArcelorMittal, de sterkste stijger in de AEX-index.

De koersstijging heeft te maken met de koop van Worldpay door FIS, beide concurrenten van Adyen, denkt beurscommentator Durk Veenstra. Met de koop is een bedrag gemoeid van 35 miljard dollar, omgerekend 30,8 miljard euro. Adyen is nu op de beurs zo'n 20 miljard euro waard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Winst Adyen groeit nóg harder dan verwacht: +90 procent

Schaalgrootte

FIS zegt 700 miljoen dollar aan synergievoordelen te kunnen behalen, door in de kosten te snijden en producten van de één ook door de ander te laten verkopen.

Schaalgrootte is erg belangrijk, aldus Veenstra. De combinatie van FIS en Worldpay is met een omzet van 12,3 miljard dollar een stuk groter dan Adyen, dat over 2018 tot 348 miljoen euro (bijna 400 miljoen dollar) kwam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Waarom Adyen zo hard groeide in de afgelopen jaren

Adyen groeit sneller

Maar Adyen groeit veel harder. In 2018 steeg de omzet van het Amsterdamse concern met 60 procent en de winstgevendheid met maar liefst 90 procent. Daarmee groeit Adyen veel meer dan FIS en Worldpay. Deze bedrijven denken samen tot en met 2021 op eigen kracht (dus zonder overnames) met tussen de 6 en 9 procent te groeien.

Adyen, FIS en Worldpay zijn betaalplatforms die elektronische betalingen mogelijk maken. Het maakt daarbij niet uit of je met creditcard betaalt, via iDeal of PayPal en of dat in een stenen winkel is of in een webshop. Adyen heeft onder meer Facebook, Spotify, Netflix, De Bijenkorf en Coolblue als klanten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van