Beurs

Leidinggevende steelt half miljoen van Havenbedrijf Rotterdam

11 maart 2019 15:02 Aangepast: 11 maart 2019 16:10
Beeld © ANP

Bij het Havenbedrijf Rotterdam heeft een leidinggevende kinderlijk eenvoudig bijna een half miljoen euro achterover weten te drukken. Het bedrijf heeft alle werknemers die bij de fraude waren betrokken, buiten de deur gezet.

De fraude werd in de zomer ontdekt dankzij ING Bank, die twijfels had over betalingen van het Havenbedrijf aan een ander bedrijf. Uit onderzoek bleek dat het Havenbedrijf ruim 457.000 euro aan het bedrijfje had betaald, zonder dat daar een tegenprestatie tegenover had gestaan.

Valse handtekeningen

De leidinggevende had een overeenkomst met het bedrijf gesloten voor de inhuur van personeel, maar de handtekeningen onder het contract bleken vals. Uit het onderzoek bleek dat het Havenbedrijf tussen eind 2016 en de zomer van 2018 in totaal dertien facturen had betaald, zonder dat er personeel was geleverd.

Een medewerker van de afdeling Digital & Information had van de leidinggevende de opdracht gekregen om de betreffende inkooporders aan te maken. Het Havenbedrijf wilde ook van deze werknemer af, omdat hij de betalingen had moeten controleren. Volgens het Havenbedrijf heeft de 'omvangrijke fraude' geleid tot 'onrust onder het personeel', en zou terugkeer van de werknemer onmogelijk zijn.

Volgens zijn advocaat Jan de Rooij heeft het Havenbedrijf onlangs een schikking met hem gesloten over zijn vertrek. "De inhoud daarvan is geheim." Volgens De Rooij loopt er nog wel een rechtszaak tegen de leidinggevende.

Geld foetsie

Volgens het Havenbedrijf waren naast de leidinggevende meerdere werknemers bij de fraude betrokken. Geen van hen werkt meer bij de organisatie. "Naar aanleiding van dit incident heeft het Havenbedrijf passende maatregelen genomen", zegt woordvoerster Frouke Albers. "Wij hanteren een zero tolerance-beleid."

Het Havenbedrijf, dat voor 70 procent in handen is van de Gemeente Rotterdam, probeert het ontvreemde geld terug te halen bij de frauderende partijen.

Zorgen corruptie Brazilië

De fraudezaak is opmerkelijk in het licht van een discussie over corruptierisico's bij de buitenlandse activiteiten van het Havenbedrijf. Vorig jaar uitte de Gemeenteraad Rotterdam zich bezorgd over de risico's rond een investering van 75 miljoen euro in een Braziliaanse haven.

Het Havenbedrijf suste die zorgen door te wijzen op een onderzoek, waarbij geen aanwijzingen werden gevonden voor corruptie bij de partijen die bij de investering betrokken zijn. Ook benadrukte het Havenbedrijf 'anti-corruptieregelingen' in de contracten te hebben opgenomen.

Het is de vraag wat die geruststellingen waard zijn, nu blijkt dat het Havenbedrijf een interne fraude in Rotterdam pas na anderhalf jaar ontdekte dankzij een externe waarschuwing.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van