Ga naar de inhoud
Beurs

Noors staatsfonds verkoopt olie-aandelen: koers Shell onderuit

De koers van Shell en andere oliefondsen daalt. Maar concerns als Shell, BP en Total worden níet verkocht. Beeld © ANP

Het Noorse staatsfonds, waarin omgerekend zo'n 900 miljard euro zit, gaat zijn aandelen in olie- en gasconcerns verkopen. De koers van Shell daalt daarop flink.

De Noren willen af van de aandelen die het staatsfonds heeft in een aantal bedrijven in de oliesector. Dat zet wereldwijd de koersen van olie- en gasondernemingen onder druk. Maar het gaat niet om concerns die zowel olie winnen, als ook aan raffinage en verkoop doen, zoals Shell, BP en Total. Bedrijven die alleen olie winnen, zouden juist wél in de verkoop gaan.

Het staatsfonds van Noorwegen had eind december bijna 6 procent van de aandelenbezittingen in de olie- en gassector zitten. Daarvan zou 1,2 procentpunt, over een langere periode, worden verkocht.

Het fonds heeft 2,5 procent in Shell, 2,3 procent in BP, 2 procent in Total, 1 procent in Chevron en 0,9 procent in ExxonMobil. Maar aandelen in die ondernemingen worden dus niet verkocht.

Aanbeveling

Noorwegen kondigde in het najaar van 2017 al aan dat het op termijn af wilde van de aandelen in de olie- en gassector. Daar werd toen nog geen datum aan verbonden.

Nu gaat het om een aanbeveling van de Noorse regering. Het parlement moet daar nog goedkeuring aan geven.

'Logisch
Lees ook:
'Logisch dat Noorwegen niet meer in Shell wil beleggen'

Beurskoersen onderuit

Gezien de enorme omvang van het Noorse staatsfonds gaat het om grote pakketten die op de markt komen: het fonds heeft aandelen in de olie- en gassector met een waarde van zo'n 33 miljard euro.

De koers van Shell daalde aanvankelijk met 2 procent. Inmiddels is dat verlies wat teruggelopen. Ook het Franse Total en het Britse BP staan op verlies.

Olie-opbrengsten

Het Noorse staatsfonds, waarvan de Engelse officiële naam Government Pension Fund Global is, werd de afgelopen decennia gevuld met de inkomsten uit opbrengsten van de verkoop van olie en gas. Noorwegen is een grote producent van vooral olie, zelfs de grootste van Europa.

Nederland heeft de gasinkomsten inmiddels uitgegeven, maar de Noren hebben wat bewaard voor toekomstige generaties.

'Dubbel risico voor Noren'

Het is logisch dat de Noren af willen van hun aandelen in de olie- en gassector, legde beurscommentator Durk Veenstra eerder al uit. "Noorwegen loopt een dubbel risico. Ze halen immers een flink deel van de inkomsten uit olie-inkomsten."

Daarnaast zijn ze voor hun beleggingen ook nog eens afhankelijk van de olieprijs, legt Veenstra uit. "Ze moeten hun risico dus spreiden."

Dit is een artikel van