Beurs

Binaire opties in Nederland straks definitief verboden

07 maart 2019 16:16 Aangepast: 07 maart 2019 16:38
Beeld © Getty Images

Binaire opties, waarbij beleggers een grotere kans hebben om geld te verliezen dan te winnen, worden op korte termijn in Nederland definitief verboden. Toezichthouder AFM wil beleggers beschermen tegen deze risicovolle financiële producten.

De AFM komt binnenkort met regelgeving om een stokje te steken voor de verkoop van binaire opties in of vanuit Nederland. Dat zal waarschijnlijk begin april het geval zijn.

Ook nu al zijn binaire opties in Nederland (en de hele Europese Unie) verboden, maar dat verbod is tijdelijk. Door de regelgeving van de AFM gaat het straks in Nederland niet meer om een tijdelijk verbod, maar om een definitief verbod.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Binaire opties zijn te mooi om waar te zijn

AEX over een uur

Bij binaire opties speculeer je of de koers van bijvoorbeeld een aandeel of een index over een bepaalde periode, zoals een week of een uur, hoger of lager zal staan dan nu. Het is in zekere zin dus een vorm van gokken.

Maar op langere termijn kun je als belegger eigenlijk geen winst maken, aldus de Europese markttoezichthouder ESMA. Als je mis gokt, dan verlies je namelijk je hele inleg, terwijl als je goed gokt, je maar negentig procent van je inleg wint. De AFM spreekt dan ook van een 'structureel negatief verwacht rendement' en een 'inherent belangenconflict tussen aanbieders en hun cliënten'.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

"Binaire opties zijn een zeer effectief middel om je geld te verspelen"

Esma

Dat er nu al een tijdelijk verbod geldt in Nederland en de EU komt doordat de ESMA vorig jaar maatregelen nam. Maar de Europese toezichthouder mag een product slechts tijdelijk verbieden. Na een periode van drie maanden kan dat verbod wel worden verlengd met nog eens drie maanden, als de Esma kan aantonen dat er risico's zijn voor beleggers.

De AFM heeft, net als vergelijkbare organisaties in andere EU-landen, de bevoegdheid om wél definitieve verboden in te stellen. Daar is dus gebruik van gemaakt.

CFD's

Verder beperkt de AFM de verkoop van ander financieel product dat voor beleggers met de nodige risico's is omgeven: contracts for difference (CFD's). Daarmee kun je inspelen op koersstijgingen of -dalingen van bijvoorbeeld aandelen, een index of een cryptomunt. Bij CFD's werk je met een hefboom, waardoor je met een relatief klein bedrag een veel grotere belegging kunt doen.

Maar tussen de 74 en 89 procent van de particuliere beleggers verliest met CFD's, bleek uit eerder onderzoek van toezichthouders in de EU. Door de hoge hefboom vergroot je je risico. Je kan zelfs meer kwijtraken dan je inleg, laat beurscommentator Janneke Willemse zien.

Maar door de regels van de AFM (en de tijdelijke van de Esma) kunnen beleggers in CFD's nu niet meer geld verliezen dan hun inleg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van