Beurs

Beursgenoteerd RoodMicrotec in fel conflict met ex-topman

21 februari 2019 15:35 Aangepast: 22 februari 2019 00:22
Ex-topman Philip Nijenhuis is boos op RoodMicrotec. Beeld © YouTube

Twaalf jaar lang leidde Philip Nijenhuis het beursgenoteerde technologiebedrijf RoodMicrotec. Maar na zijn vertrek is hij hard in aanvaring gekomen met zijn voormalige werkgever. Het bedrijf heeft beslag bij hem gelegd, en wil bijna 185.000 euro van hem zien.

RoodMicrotec legt zich toe op het testen en verkopen van chips. Het bedrijf uit Zwolle telt zo'n honderd werknemers, en was vorig jaar goed voor een omzet van bijna 14 miljoen euro. Tussen 2004 en 2016 werd de onderneming geleid door de inmiddels 73-jarige Philip Nijenhuis.

Vertrek Nijenhuis

Nijenhuis stopte in de zomer van 2016 als bestuursvoorzitter. Wel zou hij tien jaar lang als adviseur aan het bedrijf verbonden blijven. Eind 2017 kondigde RoodMicrotec echter ook zijn vertrek als adviseur aan. Hij ontving een ontslagpremie van 400.000 euro, te betalen in twee termijnen. Ook bleven zijn opties geldig.

Over dat optiepakket zijn het bedrijf en de ex-topman uiteindelijk in een conflict verzeild geraakt. Nijenhuis verzilverde de opties na zijn vertrek in de eerste maanden van 2018. Over de optiewinst moest wel loonbelasting worden afgedragen. RoodMicrotec verzorgde dat, en Nijenhuis zou de belasting later terugbetalen.

Verzuurde verhoudingen

Maar begin 2018 raakten de verhoudingen verzuurd. Nijenhuis was het oneens met de berekening van de loonbelasting. Ook vond hij dat RoodMicrotec hem had tegengewerkt bij het verzilveren van zijn opties, waardoor hij bijna 117.000 euro schade zou hebben geleden.

Verder meende hij dat het bedrijf zich negatief over hem uitliet, en hem ten onrechte weigerde bij bijeenkomsten. Nijenhuis betaalde daarom de loonbelasting niet terug. RoodMicrotec liet het daar niet bij zitten. In april liet het bedrijf beslag leggen bij de ex-topman, en stapte naar de rechter.

Voorkennis

Uit een gisteren openbaar geworden tussenvonnis blijkt dat de rechtbank Overijssel vorige week oordeelde dat Nijenhuis door tekort schieten van RoodMicrotec inderdaad schade heeft geleden.

Volgens de rechter had het bedrijf de financiële details van de vertrekregeling van Nijenhuis eerder openbaar moeten maken, zodat de ex-topman zijn opties zonder voorkennis en dus zonder problemen had kunnen verzilveren.

Toch zal Nijenhuis gisteren geen champagne hebben opengetrokken. De rechter oordeelde namelijk dat hij véél minder schade heeft geleden, dan hij zelf stelt. In plaats van 117.000 euro, werd de schade becijferd op een luttele 5000 euro.

Uitvechten

Ook staat voor de rechter vast dat Nijenhuis loonbelasting moet betalen. Maar over de hoogte van dat bedrag heeft de rechter nog geen uitspraak gedaan. In maart gaat de rechtszaak verder.

Financieel directeur Arvid Ladega van RoodMicrotec zegt het conflict te betreuren. "Nijenhuis heeft veel voor het bedrijf betekend, maar uiteindelijk hebben we besloten andere wegen op te gaan. Het is zeer jammer dat er een verschil van mening is ontstaan, dat nu voor de rechter moet worden uitgevochten."

Ladega zegt tevreden te zijn over het gisteren gewezen tussenvonnis. "Wij zijn van mening dat hij de loonbelasting moet betalen, en zijn het niet eens met zijn schadeclaim. Door de uitspraak voelen wij ons gesterkt in ons oordeel." De financieel directeur zegt volgende maand een einduitspraak te verwachten.

Hoger beroep

Nijenhuis heeft gemengde gevoelens over de uitspraak, zegt zijn advocaat Pieter Smid. "Hij is blij dat is geoordeeld dat hij door een fout van Rood schade heeft geleden. Maar wij vinden dat de rechter met de berekening van de schade de plank misslaat."

Die schade is berekend op het eerste plukje opties dat Nijenhuis wilde verzilveren. "Toen hij daarin al werd tegengewerkt, had het natuurlijk geen zin ook de uitoefening van de andere opties aan te vragen. Maar dat was hij aanvankelijk wel degelijk van plan."

Smid acht de kans dat de ex-topman tegen deze uitspraak in hoger beroep gaat, groot. "Overigens wordt ook mijn cliënt er niet vrolijk van dat de partijen elkaar nu voor de rechter zien. Wat dat betreft kent deze kwestie geen winnaars."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van