Ga naar de inhoud
Beurs

Ex-topman Fairstar lacht keihard vonnis weg

Ex-topman Philip Adkins van Fairstar. Beeld © Hollandse Hoogte

Philip Adkins, de ex-topman van zeesleepbedrijf Fairstar, zegt zich geen zorgen te maken over het vonnis van de Amsterdamse rechtbank. Die oordeelde vorige week dat hij verantwoordelijk is voor onbehoorlijk bestuur en moet betalen voor de daardoor ontstane schade.

Adkins leidde tot 2012 de Rotterdamse zeetransporteur Fairstar, die dat jaar werd overgenomen door concurrent Dockwise. Na die overname bleek dat Fairstar voor 110 miljoen dollar een schip had gekocht, zonder financiële dekking of toestemming van de commissarissen.

Onbehoorlijk bestuur

Dockwise, later overgenomen door Boskalis, sleepte de ex-bedrijfstop voor de rechter. De Amsterdamse rechtbank oordeelde vorige week dat Adkins, een mede-bestuurder en twee commissarissen verantwoordelijk zijn voor onbehoorlijk bestuur, en aansprakelijk voor de schade. Ook miljoenen aan vertrekpremies aan de bestuurders moeten worden terugbetaald.

Adkins laat telefonisch vanuit het buitenland, waar hij tegenwoordig woont, weten dat hij niet geschrokken is van het vernietigende vonnis van de rechter. "Waar moet ik bang van worden?"

'Geen schade'

In de eerste plaats wijst hij erop dat de omvang van de schade nog moet worden vastgesteld. "Dockwise moet eerst bewijzen dat er schade is. En die is er helemaal niet."

Volgens hem is het bedrijf dat hij destijds leidde, juist overgenomen door Dockwise omdat het zo succesvol was. "Wij hebben destijds de industrie volledig veranderd, en renden cirkeltjes rondom Dockwise. Zij konden niet anders doen dan ons overnemen, met een vijandige overname."

Adkins stelt dat de overname van Fairstar Dockwise juist veel heeft gebracht. "Wij hebben ze gered. Berdowski (topman van Boskalis, red.) heeft gezegd dat hij Dockwise nooit had overgenomen, zonder Fairstar. Het heeft een orderportefeuille van 450 miljoen dollar opgeleverd. En de enige schepen die Boskalis nu nog heeft, zijn de Fairstar-schepen. Er is dus geen schade."

Onverantwoord

Over het oordeel van de rechter dat Adkins als bestuurder onverantwoordelijk optrad, maakt hij zich evenmin druk. "Reckless, vindt de rechtbank. Ik respecteer de rechters, maar ik ben het niet met hen eens. Zij zijn rechters; ik ben een zakenman. Als zakenman moet ik mijn klanten dienen, mijn personeel beschermen en mijn aandeelhouders rijker maken."

Ook de bepaling dat de miljoenen aan vertrekpremies moeten worden terugbetaald, houdt Adkins naar eigen zeggen niet wakker. "Lees het vonnis. Er staat nergens dat Philip Adkins iets moet terugbetalen. Er wordt alleen iets gezegd over Cadenza." Dat is het managementbedrijf, dat Adkins gebruikte om zijn diensten aan Fairstar te leveren. "Daar heb ik niets meer mee te maken."

Modder gooien

Wel is Adkins kwaad over de manier waarop het conflict in de Nederlandse pers wordt beschreven. "Wij worden rovers genoemd. Maar we zijn nu zeven jaar verder en ik ben niet gearresteerd, toch? Jullie gaan in Nederland graag beschermend om elkaar heen staan. Zijn jullie journalisten, of pr-mensen van Dockwise?"

De ex-topman van Fairstar zegt zijn vertrouwen in journalisten kwijt te zijn, en benadrukt het gesprek op te nemen. "Journalisten zijn alleen geïnteresseerd in clicks. En in verhalen over slachtoffers en daders, die je op het dorpsplein moet zetten om met modder te kunnen gooien. Zoals Dockwise doet. Jij zal ook wel zulke home town crap gaan schrijven. Kijk, als je wil weten wat een klootzak ik ben, kan ik je het nummer van mijn ex-vrouw wel geven."

Hoger beroep

De herhaald gestelde vraag of hij tegen het vonnis in hoger beroep gaat, beantwoordt Adkins niet rechtstreeks. Hij wekt wel de indruk dat hij dat niet nodig vindt.

Hoewel de rechter de toenmalige leiding van Fairstar omschrijft als 'grotendeels in het ongelijk gestelde partij', presenteert de ex-topman het vonnis juist als een nederlaag voor Dockwise. Volgens hem wilde de onderneming met de rechtszaak vooral voorkomen dat hij een concurrerend bedrijf zou starten. "Dat hebben ze verloren, dus ik denk dat Dockwise maar in hoger beroep moet gaan."

Boskalis, dat Dockwise/Fairstar in 2013 overnam, wil niet inhoudelijk op het vonnis ingaan zolang de zaak nog onder de rechter is. "Maar wij zijn zeer verheugd met de uitspraak. De rechters moeten zich nu uitspreken over de omvang van de schade", aldus woordvoerder Martijn Schuttevaer.