Ga naar de inhoud
Beurs

Meer winst voor ArcelorMittal, het grootste staalconcern ter wereld

Beeld © ANP

Staalconcern ArcelorMittal heeft in 2018 minder staal verkocht, maar een hoger bedrijfsresultaat behaald dan een jaar eerder, geholpen door gestegen prijzen en overnames. 's Werelds grootste staalproducent gaat aandelen inkopen en verhoogde zijn dividend.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) van ArcelorMittal bedroeg 10,3 miljard dollar (9 miljoen euro). Dat was 8,4 miljard dollar in 2017. De omzet ging naar 76 miljard dollar, van 68,7 miljard dollar een jaar eerder. De nettowinst lag bijna 13 procent hoger op 5,1 miljard dollar.

Deal

De staalverschepingen daalden op jaarbasis met 1,6 procent tot 83,9 miljoen ton, vooral door minder vraag in Kazachstan, Zuid-Afrika en Oekraïne.

ArcelorMittal rondde vorig jaar de overname af van de Italiaanse staalfabrikant Ilva, de eigenaar van de grootste staalfabriek in Europa in de Zuid-Italiaanse stad Taranto. Ook deed ArcelorMittal een overname in Brazilië en won het de overnameslag rond het failliete Indiase Essar Steel.

Schuld

Het Indiase staalconcern, dat juridisch in Luxemburg is gevestigd en een notering heeft aan de Amsterdamse beurs, kondigde aan tot eind dit jaar voor maximaal 113,4 miljoen dollar eigen aandelen inkopen. Het dividend gaat naar 0,20 dollar per aandeel, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

De nettoschuld bedroeg eind vorig jaar 10,2 miljard dollar. ArcelorMittal heeft een doelstelling om de schuld te verlagen tot onder 6 miljard dollar. De kapitaalinvesteringen worden voor dit jaar geraamd op 4,3 miljard dollar. De onderneming werkt aan een programma om in 2020 de kosten met 3 miljard dollar te verlagen. Daarvan is al 1,6 miljard dollar gerealiseerd.

Positief jaar

Topman Lakshmi Mittal zei in een toelichting dat 2018 een positief jaar was voor ArcelorMittal, met belangrijke strategische en financiële vooruitgang in een gezond marktklimaat. Hij wijst daarbij ook op de verhoging van de beoordeling van de staalfabrikant door de drie kredietbeoordelaars S&P, Moody's en Fitch in het voorbije jaar.

ArcelorMittal denkt dat dit jaar de wereldwijde staalvraag licht zal toenemen in vergelijking met 2018.

 

Blij met aandeleninkoop

Beurscommentator Jacob Schoenmaker spreekt van redelijke resultaten "Ze waren misschien iets onder verwachting, maar beleggers zullen vooral blij zijn met de aandeleninkoop en de dividendverhoging."

Analist Jan Wirken van ABN Amro tekent aan dat ArcelorMittal te maken heeft met een zwakke markt. "Maar een groot deel daarvan is al verwerkt in het huidige koersniveau." Eind september noteerde het aandeel nog boven de 27 euro. Gisteren sloot het op 21,27 euro.

Aanvankelijk reageerden beleggers vanochtend positief op de resultaten. In het eerste half uur van de handel op de Amsterdamse effectenbeurs steeg de koers met 1 procent. Maar daarna sloeg het sentiment om, en zakte de koers weg. Om 10 uur stond er een verlies van 1,6 procent op de borden, en koerste het aandeel op 20,94 euro.