Beurs

Januari voor de AEX de beste maand sinds 1984

01 februari 2019 15:09 Aangepast: 01 februari 2019 15:09

Afgelopen januari was op de Amsterdamse beurs de beste januarimaand sinds 1984, met een stijging van de AEX-index van 6,7 procent. Maar dat wil niet zeggen dat het ook een prima beleggingsjaar wordt.

Op de beurs was het afgelopen maand goed toeven. Je werd er slapend 6,7 procent rijker. Dat is het rendement waar je op de beurs gemiddeld gesproken een maand of tien over doet.

En vergeet niet dat je op een spaarrekening nu niet veel meer dan 0,35 procent kunt verdienen, per jaar te verstaan. En bij de drie grote banken krijg je slechts een uiterst magere 0,03 procent per jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fed verhoogt de rente minder snel: goed voor de beurs

DSM grootste stijger

Er waren maar liefst zeven AEX-fondsen waarvan de koers in januari met meer dan 10 procent steeg: DSM, Unibail-Rodamco, ArcelorMittal, ASML, Galapagos, Vopak en Philips.

Verder stegen alle AEX-fondsen, met twee uitzonderingen: Gemalto bleef precies gelijk en Unilever verloor 1,6 procent.

Goed begin?

Er is een beurswijsheid dat het jaar verloopt zoals januari verliep, maar de praktijk wijst vaak anders uit. Begon de eerste maand van vorig jaar met een keurige winst van 2,9 procent, terwijl heel 2018 uitliep op een verlies van 10,4 procent.

Een jaar eerder, in 2017, ging het precies andersom. Januari leverde een verlies van 1,3 procent op, terwijl heel 2017 een lekkere plus van 12,7 procent opleverde.

Ook 2016 begon slecht, met een daling van de AEX-index in januari van 3,3 procent, terwijl het jaar uiteindelijk met een plus van 8,3 procent kon worden afgesloten.

En 1984? De AEX was het jaar ervoor net bedacht. Over januari steeg de AEX met 17,3 procent, maar dat betekent wel dat er in de rest van dat jaar niets meer bij kwam, sterker nog, de AEX daalde tussen februari en december heel licht.

Laag niveau

Vergeet niet dat we afgelopen maand vanaf een laag niveau kwamen, zegt beurscommentator Durk Veenstra. In december waren de koersen net met 6 procent gedaald.

En vergeet de hulp van de Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, niet. Gisteren zei de Fed de officiële rente minder snel te zullen verhogen. Begin december waren er al speculaties dat de Fed, na een verhoging in december, het rustiger aan zou willen doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de bedreigingen voor beleggers in 2019

'Hulp Fed geen goed teken'

Een hogere rente is over het algemeen slecht voor aandelenkoersen en het omgekeerde geldt ook. Maar het is helemaal geen goed teken dat de hulp van de Fed nog steeds nodig is voor de beurzen en dat ze het nog steeds niet op eigen kracht kunnen, na al die jaren van stimulering door de centrale banken, in de vorm van lage rente, aldus Veenstra.

Hij vindt ook de motivatie van de Fed om de rente minder snel te verhogen niet heel helder. De Fed lijkt naar de financiële markten te kijken in plaats van naar de economie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van