Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Fed verhoogt de rente minder snel: goed voor de beurs

31 januari 2019 10:27 Aangepast: 01 maart 2019 08:52
President Jerome Powell van de Amerikaanse Federal Reserve. Beeld © EPA

De Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, zal de officiële rente minder snel verhogen. Dat stuwt de aandelenkoersen.

Een hogere rente is over het algemeen slecht voor aandelenkoersen. Tot gisteren dacht de Fed dit jaar de officiële rente nog twee keer te verhogen. Maar nu zegt de Fed het nog even te willen aankijken.

Deur op een kier

"De Fed opent hiermee eigenlijk de deur naar de situatie dat het, als de economie tegen zit, de rente helemaal niet meer verhoogt", zegt beurscommentator Hans de Geus.

"Sterker nog, als het nog meer tegen zit, dan staat de Fed alweer klaar om de economie te stimuleren door weer obligaties te gaan opkopen", vervolgt De Geus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fed-baas Powell maakt korte metten met uitspraken Trump

'Groei en inflatie nemen af'

De economische groei neemt nu wat af, net als de inflatie en dan kun je rustig afwachten met aan de rente te sleutelen, aldus Bob Homan, hoofd ING Investment Office. Ze kunnen de rente nog altijd verhogen, ik hoop dat het zover komt, want dan gaat het goed met de economie, zegt Homan.

De Fed zal de enorme hoeveelheid obligaties die het heeft opgekocht wel afbouwen, maar niet helemaal naar nul, zegt Homan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is Jerome Powell, de nieuwe voorzitter van de Fed

Koersen stijgen

Op Wall Street stegen de koersen gisteren dan ook, mede door gunstige kwartaalcijfers. De brede S&P 500-index steeg 1,5 procent, terwijl technologie-index Nasdaq maar liefst 2,2 procent toenam.

Ook in Azië stegen de koersen vanochtend, terwijl in Europa de beurzen ook op winst staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump haalt weer uit naar centrale bank: 'Fed is gek geworden'

Het moet niet té goed gaan

De Geus heeft nog wel een waarschuwing. Als de Fed bij eventuele renteverhogingen kijkt naar de economie, dan kijken ze in feite ook naar de beurs.

En dat betekent dat het opwaartse potentieel van aandelenkoersen beperkt is, want als de koersen stijgen vanwege gunstige vooruitzichten voor de economie, dan wordt de officiële rente mogelijk verhoogd en dat is dan weer ongunstig voor aandelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van