Beurs

Euronext en Nasdaq azen op de beurs in Oslo: 'Veel winst te halen'

30 januari 2019 15:50 Aangepast: 07 november 2019 10:30
Ook beurzen gaan soms op het overnamepad. Beeld © Getty

Technologiebeurs Nasdaq uit de VS doet een overnamebod op de beurs van Oslo. Eerder wilde Euronext ook al de Noorse beurs kopen. Waarom willen beurzen elkaar eigenlijk overnemen? Een overname kan erg voordelig zijn, vooral door kostenbesparingen.

De Amerikanen willen bijna 674 miljoen euro in contanten neerleggen voor Oslo Børs. Daarmee gaat Nasdaq over het bod van Euronext van 625 miljoen euro heen.

Tegenbieders welkom

Euronext had zich met het voorstel verzekerd van de steun van aandeelhouders met ruim 50 procent van de stukken. Oslo Børs had echter mogelijke tegenbieders uitgenodigd ook met voorstellen te komen.

Euronext is al een samensmelting van verschillende beurzen: die van Amsterdam, Brussel, Parijs, Lissabon en Dublin. En Nasdaq heeft, op zijn beurt, de beurzen van een hele reeks landen in het noorden van Europa: die van Kopenhagen, Stockholm, Helsinki, Reykjavik en die in de Baltische staten (Riga, Tallinn en Vilnius).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst beleggen? Dit zijn de tips voor beginners

Lagere kosten

Waarom klonteren al die beurzen eigenlijk samen en gaan ze niet lekker alleen verder? In principe zijn beurzen net gewone bedrijven. Dus alle redenen die gelden voor bedrijven met een platform om overnames te doen gelden ook voor beurzen, zegt Ben Jacobsen, hoogleraar financiering aan de TIAS Business School van de Universiteit van Tilburg.

Na een overname kunnen IT-systemen immers worden geïntegreerd. Als alles op één systeem draait, dan nemen ook de onderhoudskosten af. Er zijn enorme schaalvoordelen te behalen, zegt Jacobsen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de bedreigingen voor beleggers in 2019

Specialisatie

Vroeger hadden meerdere steden een eigen beurs, ook in Nederland. Maar gaandeweg is in ons land de aandelenhandel in Amsterdam geconcentreerd.

In Oslo worden veel grondstoffen verhandeld. Zo is daar veel expertise op het gebied van olie, aldus Koen Bender, van Mercurius Vermogensbeheer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

AEX 35 jaar: 'beetje rare index, maar leidde wel tot meer handel'

Schaalgrootte

Wat je bij een fusie tussen beurzen ook toevoegt, is dat beursgenoteerde bedrijven voor een grotere groep beleggers in beeld komen, legt Albert Menkveld, hoogleraar Finance aan de VU, uit. Als Noorse beursfondsen via hetzelfde systeem kunnen worden verhandeld als de bestaande van Euronext, dan worden het eenvoudiger en goedkoper voor Nederlandse en Franse beleggers om die te kopen en verkopen.

Andersom worden op Euronext genoteerde beursfondsen bereikbaarder voor Noorse beleggers, aldus Menkveld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een huis leverde afgelopen anderhalve eeuw meer op dan aandelen

Europese regels

De afgelopen tien jaar was er sprake van een flinke concentratie onder Europese beurzen en dat komt door regelgeving van de EU. In 2007 werd namelijk Mifid I (Markets in Financial Instruments Directive) ingevoerd. Doel van Mifid I was om tot één Europese financiële markt te komen, legt Menkveld uit.

Voorheen had elk land zijn eigen beurs, met eigen regelgeving en alle handel moest via één beurs verlopen. Dat is in 2007 losgelaten.

Miniatuurvoorbeeld
'Lees ook:

'Beursaap' Jacko doet het nóg slechter dan de AEX

Nieuwe beurzen

Nieuwe beurzen sprongen daar meteen bovenop, zegt Menkveld. Er ontstonden nieuwe beurzen, waarvan sommige ook weer zijn verdwenen.

Chi-X Europe en Bats, twee nieuwkomers, zijn inmiddels gefuseerd tot Bats Chi-X Europe, dat uiteindelijk eigendom is van de grote Amerikaanse beurs CBOE. Bats Chi-X Europe behoort nu tot de grootste handelsplatformen in Europa.

Voordeel van nieuwe beurzen is dat zij vanaf de grond af hun IT-systeem konden opbouwen, zonder de last van bestaande systemen, met dus lagere kosten, aldus Menkveld.

Nadeel voor hen was dat zij nieuwe klanten moesten overtuigen over te stappen om kritieke massa te krijgen. In eerste instantie waren het vooral grote institutionele beleggers die overstapten naar nieuwe, goedkopere, beurzen. Aldus Jacobsen. Die hebben immers veel meer de mogelijkheid om dat allemaal uit te zoeken.

Lagere transactiekosten

Maar bestaande beurzen zaten niet stil en verbeterden hun IT-systemen ook en zij verlaagden hun tarieven. Daarom bestaan zij nog, aldus Menkveld. Onder bestaande beurzen, zoals die van Amsterdam en Parijs, heeft in de tussentijd ook een consolidatieslag plaatsgevonden.

Beleggers varen wel bij de schaalvergroting, want hun transactiekosten zijn fors gedaald. Of er nog meer in het vat zit? Ondertussen heb je de grootste prijsdalingen wel gehad, zegt Menkveld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van