Beurs

Grandvision gaat overstag en koopt pure online brillenverkoper Charlie Temple

29 januari 2019 13:04 Aangepast: 30 januari 2019 11:00
Bij de beursgang in 2015 geloofde Grandvision nog niet in pure online brillenverkoop. Beeld © ANP

Na de overname van webwinkel Zonnebrillen.com in 2017 koopt de beursgenoteerde brillenwinkelgigant Grandvision nu ook de grootste online brillenboer van de Benelux, Charlie Temple. "Bij de beursgang vonden ze online brillenverkoop nog onzin."

Grandvision bezit ruim 7000 brillenwinkels over de hele wereld, waaronder de winkels van Pearle en Eyewish in Nederland. Het bedrijf dat sinds 1996 werd opgebouwd door investeerder HAL en sinds 2015 aan de beurs staat, is goed voor een jaaromzet van 3,7 miljard euro en 36.000 werknemers. Geen kleine jongen, dus.

Succes bedreigd

Maar het succes van Grandvision werd afgelopen jaren bedreigd door de snelle opkomst van online brillenwinkels, zonder dure winkelpanden en kostbaar personeel.

Ook nemen de e-tailers genoegen met veel lagere marges. Daardoor konden goedkopere webwinkels als Charlie Temple, Ace & Tate,  Zonnebrillen.nl, Eyelove en Polette met succes aan de stoelpoten van de brillengigant zagen.

Charlie Temple grootste in Nederland

Charlie Temple groeide sinds de oprichting in 2016 uit tot de grootste online brillenwinkel in Nederland en België. Oprichter Leon Planken zei onlangs in Quote dat een op de twintig brillen op sterkte in Nederland afkomstig is van zijn bedrijf.

Plankens ambities zijn groot. Volgens de ondernemer kan zijn marktaandeel, als klanten thuis online een oogmeting kunnen doen, omhoog naar 50 procent. "Voor 2021 willen we de grootste brillenverkoper van Europa zijn."

'Bescheiden gevaar'

Bij de beursgang in 2015 erkende Grandvision wel dat de opkomst van goedkopere online brillenwinkels een risico vormde voor het eigen businessmodel. Maar tegelijk meende het bedrijf dat het gevaar van pure online concurrenten bescheiden was.

"De noodzaak voor persoonlijke interactie met klanten bij oogtesten en het passen van brillen zorgt voor een hoge drempel om de markt te betreden", schreef Grandvision destijds in het beursprospectus.

"Wij hebben waargenomen dat klanten het liefste hun brillen uitzoeken en proberen in fysieke winkels, en dat persoonlijk contact met opticiens vertrouwen en loyaliteit bij consumenten oplevert."

Ten halve gekeerd

Volgens beursanalist Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Actiam was dat kortzichtig. "Bij de beursgang vond Grandvision online brillen verkopen maar onzin. Nu nemen ze Charlie Temple over. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald", twittert de analist vandaag.

Online én winkels

Dat is misschien iets te kort door de bocht, want destijds schreef Grandvision ook in het prospectus de meeste kansen te zien in een combinatie van online diensten met de dienstverlening in de winkels.

Dat segment zou tussen 2012 en 2017 het snelste groeien, had onderzoek in opdracht van de retailgigant uitgewezen. In 2012 werd 87 procent van de brillen in Frankrijk, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk verkocht in een winkel. De verwachting was dat dat zes jaar later zou zijn gedaald tot 64 procent.

De pure onlineverkopen zou in deze periode zijn gestegen van 3 tot 6 procent. Maar de omzet van bedrijven die fysieke winkels combineren met een online kanaal zou naar verwachting stijgen van 11 naar 31 procent.

Online achterstand inhalen

Onder leiding van de onlangs ontslagen topman Leo van Welij van Grandvision Benelux zette het bedrijf na een reorganisatie daarom alles op alles om de achterstand op de online markt in te halen.

Opmerkelijk is wel dat Grandvision nu zegt dat het Charlie Temple als 'pure online speler' wil laten bestaan, in plaats van te kiezen voor een combinatie met fysieke winkels en de webwinkel niet te integreren in de eigen bestaande winkelnetwerken.

In een persbericht benadrukt Grandvision dat Charlie Temple een onafhankelijk bedrijf met ongewijzigd management blijft, en zal dienen 'als platform voor de internationale expansie in het marktsegment van de pure online brillenverkoop.'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van