Beurs

NXP mag de bonus van jubilerende werknemers niet schrappen

24 januari 2019 15:20 Aangepast: 25 januari 2019 08:00
Fabrieksmedewerkers bij NXP zijn wel gewend aan mondkapjes. Beeld © ANP

NXP dacht aardig te besparen door de jubileumuitkeringen te schrappen. Maar de Eindhovense chipproducent ging deze week opnieuw onderuit bij de rechter. "NXP geeft leidinggevenden grote bonussen, maar gunde gewone werknemers die lang in dienst zijn geen lullig bedrag."

NXP is de voormalige divisie Semiconductors van elektronicaconcern Philips. Toen het bedrijfsonderdeel in 2006 van Philips werd afgesplitst, sprak het met de vakbonden af dat dat geen gevolgen zou hebben voor de arbeidsvoorwaarden van de 2300 Nederlandse werknemers.

Geen geld, wel speldje

Maar in 2014 kondigde NXP eenzijdig aan te stoppen met de jubileumuitkeringen aan werknemers die 25 of 40 jaar in dienst waren. Zij hadden respectievelijk recht op een of twee maandsalarissen, belastingvrij. Wel zouden de oudgedienden recht blijven houden op een speldje, een cadeautje en een viering.

Volgens NXP zou het jubileumgeld 'niet meer van deze tijd zijn' en maakte het plaats voor een extra scholingsbudget. De vakbonden pikten dat niet, en stapten naar de rechter.

Gedwongen betalen

Toen NXP de zaak in 2017 bij de Eindhovense kantonrechter verloor, was het gedwongen om de jubileumuitkeringen voorlopig te blijven betalen. De chipmaker deed dat, maar ging wel tegen de uitspraak in hoger beroep. Eergisteren blijkt NXP ook deze zaak te hebben verloren.

Volgens het gerechtshof Den Bosch heeft een afschaffing van de jubileumuitkering niets te maken met het extra scholingsbudget. Dat de afschaffing noodzakelijk is voor een 'modernisering van het personeelsbeleid' bleek volgens de rechters evenmin.

Verwachtingen gewekt

Ook wijzen de rechters erop dat NXP met haar bezuiniging veel méér geld zou uitsparen dan het extra scholingsbudget kost. Afgelopen vijf jaar betaalde het bedrijf 231 werknemers een bedrag van bijna 1,4 miljoen euro.

Ten slotte wijst het Hof erop dat het bedrijf bij met name oudere medewerkers langjarig de verwachting heeft gewekt dat zij in aanmerking kwamen voor een uitkering. Afschaffing is daarmee niet redelijk, en wordt verboden.

Gestraft

Vakbondbestuurder Gerald Maenen van FNV zegt verheugd te zijn over de uitspraak. "NXP heeft grandioos verloren. We zijn blij dat ook het Hof het belang van jubileumuitkeringen heeft erkend. NXP deed dat niet, en is daar nu voor gestraft."

Volgens Maenen wringt de afschaffing vooral in het licht van de regelingen voor het hogere management. "NXP geeft leidinggevenden royale bonussen en incentives. Denk aan de 450 miljoen dollar voor topman Rick Clemmer. Maar het bedrijf gunde gewone werknemers met lange dienstjaren geen jubileumuitkering, wat in verhouding maar een lullig bedrag is. Dat is zuur. Bij ons gaat nu dus de vlag uit."

NXP zegt de uitspraak momenteel te bestuderen, en kon nog niet zeggen of het cassatie overweegt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van