Ga naar de inhoud
Beurs

Chemiebedrijf Avantium kan fluiten naar miljoenensubsidie

Subsidieaanvraag Avantium afgewezen. Beeld © ANP

Opnieuw slecht nieuws voor Avantium. Het beursgenoteerde chemiebedrijf kan voorlopig fluiten naar 5,9 miljoen euro subsidie voor een bio-raffinaderij in Delfzijl. Volgens de overheid en de rechter heeft het bedrijf geen recht op de subsidie, omdat de fabriek er zonder die stimulans ook wel zou komen.

Avantium ontstond in 2000 als zelfstandig bedrijf toen het werd afgesplitst van Shell. In maart 2017 haalde het chemiebedrijf met een beursgang 126 miljoen euro op.

Een van de projecten waarin dat geld zou worden geïnvesteerd, was de bouw van een proeffabriek in Delfzijl, die houtsnippers en resthout kan verwerken tot suikers voor de chemische industrie.

Miljoenensubsidie

Voor de bouw van die fabriek vroeg het bedrijf ruim 5,9 miljoen euro aan subsidie bij het Ministerie van Economische Zaken. Toen die aanvraag werd afgewezen, stapte Avantium naar de rechter. Op 15 januari oordeelde het College van Beroep voor het Bedrijfsleven dat het ministerie procedurele fouten had gemaakt bij de afwijzing.

De rechter gelooft dat de fabriek er zonder subsidiegeld ook wel was gekomen, en dat de afwijzing van de subsidie dus uiteindelijk terecht was. Daarbij wijst de rechter er onder meer op dat Avantium en partners als AkzoNobel al met de voorbereidingen van de fabriek waren begonnen. Ook speelt een rol dat het bedrijf een deel van de opbrengst van de beursgang reserveerde voor het project. 

Vervolggesprekken

Avantium benadrukt vooral de zonnige kant van de uitspraak. "Volgens de rechter is er inderdaad sprake geweest van procedurefouten Wij hebben de zaak dus gewonnen", aldus woordvoerster Caroline van Reedt Dortland. "Op die basis zijn wij nu met het ministerie en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in vervolggesprekken."

Dat de rechter ook meent dat de subsidie terecht is afgewezen, is volgens haar niet van belang. "Deze zaak ging erom of de procedures juist waren gevolgd." Het ministerie was vanochtend nog niet in staat om commentaar te geven. 

Tweede tegenvaller

De afwijzing van de subsidieaanvraag is de tweede tegenvaller voor Avantium in korte tijd. In oktober maakte het bedrijf bekend dat partner BASF een samenwerkingsverband voor de bouw van een bioplasticfabriek in Antwerpen heroverwoog. Daarop kelderde de koers zo’n 20 procent, tot onder de 4 euro.

Inmiddels heeft BASF zich definitief uit het project teruggetrokken. De koers van Avantium zakte daardoor nog veel verder weg, tot onder de 2 euro. Avantium ging in 2017 naar de beurs, tegen een introductieprijs van 11 euro. Beleggers die destijds zijn ingestapt, hebben dus 82 procent van hun inleg in rook zien opgaan.