Ga naar de inhoud
Beurs

Takeaway geeft 1,8 miljoen meer aandelen uit dan verwacht

Thuisbezorgd past haar verdienmodel aan. Beeld © ANP

Bezorgbedrijf Takeaway.com heeft de financiering van de overname van de grote Duitse concurrent Delivery Hero nu helemaal rond. De lening van de banken kan daarmee worden afgelost. Daarbij worden er flink meer aandelen uitgegeven dan gisteren nog werd gezegd.

Vorige maand sloeg maaltijdbestelsite Takeaway, bij ons vooral bekend als Thuisbezorgd, een grote slag in Duitsland. Het kocht de activiteiten van Delivery Hero, in feite de enige belangrijke concurrent in dat land.

Een deel van de overnamesom werd destijds betaald met aandelen Takeaway. Maar het bedrijf moest van banken ook nog 680 miljoen euro lenen.

Takeaway
Lees ook:
Takeaway koopt Duitse concurrent Delivery Hero voor 930 miljoen

'Korting is normaal'

Dat overbruggingskrediet kan Takeaway nu in één keer aflossen. Dat doet het door 8,35 miljoen aandelen uit te geven, tegen een koers van 51,50 euro.

Die koers ligt wel 8,5 procent onder de slotkoers van gisteren, maar het is normaal dat beleggers een korting krijgen, legt analist Albert Jellema van ProBeleggen uit. "Hoeveel Nederlandse bedrijven ken jij die de laatste tijd in één keer 400 miljoen euro uit de markt halen?" 

'Onzekerheid verdwenen'

De aandelenemissie levert 430 miljoen euro op. En de uitgifte van converteerbare obligaties die later in aandelen kunnen worden omgezet nog eens 250 miljoen euro. Bij elkaar is dat precies de 680 miljoen euro die Takeaway nog aan de banken moest betalen. Nu dat rond is, is een onzekerheid die boven de markt hing weg, zegt Jellema. 

Gisteravond zei Takeaway nog 6,5 miljoen nieuwe aandelen te willen plaatsen, maar dat zijn er een dag later 8,35 miljoen geworden. Er was kennelijk zoveel vraag dat ze meer aandelen konden uitgeven, legt Jellema uit.

Kijk
Zie ook:
Kijk terug: Jitse Groen van Takeaway belooft winst te gaan maken

Koers daalt

In totaal neemt het aantal aandelen met 19 procent toe, terwijl eerder nog werd uitgegaan van een groei van 15 procent. De koers van Takeaway.com daalt dan ook. Om 10:45 uur staat het aandeel zo'n 4 procent lager. 

Ten opzichte van de top van medio september van ruim 58 euro staat de koers nu 20 procent lager. De afgelopen maand sprong de koers nog omhoog na de overname van de Duitse tak van Delivery Hero, zodat het bedrijf in vier weken tijd juist op een plus van 20 procent zit.

'Totale marktmacht in Duitsland'

De Duitse overname door Takeaway betekent dat het de grootste concurrent in Duitsland inlijft. "Dit is een prachtige overname", zei beurscommentator Jacob Schoenmaker vorige maand. "Al is het wel een dure." Jos Versteeg van InsingerGilissen voegde daaraan toe. "Takeaway.com heeft nu totale marktmacht."

Takeaway.com en Delivery Hero waren in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld om de Duitse markt. Groen heeft vaker gezegd dat er in elke grote markt uiteindelijk maar één grote speler overblijft.

Marketingkosten schrappen

"Sinds de beursintroductie van Takeaway was het grote punt: gaan ze het halen in Duitsland?", zegt Versteeg. Volgens hem zijn de marges in Duitsland heel hoog, alleen geeft Takeaway er veel uit aan marketing om de grootste te worden. Daarom wordt er nog verlies geleden.

Maar Takeaway.com zal nu geleidelijk aan de merknamen van Delivery Hero kunnen laten verdwijnen en alle bestellingen via één platform afhandelen. De marketingkosten kunnen langzamerhand met 60 miljoen euro worden verlaagd, denkt Versteeg.