Met pensioen:

Bart Becht, de onbekende beste Nederlandse ceo aller tijden

16 januari 2019 17:28 Aangepast: 26 mei 2020 13:15
De Nederlander Bart Becht werkte ruim 30 jaar direct of indirect voor de rijke Duitse familie Reimann. Beeld © Getty

Hij was de 'mastermind' achter de enorme groei van het concern waartoe Douwe Egberts hoort, verdiende in totaal honderden miljoenen euro’s, gaf een flink deel daarvan ook weer weg en hij werd ooit uitgeroepen tot beste Nederlandse topman aller tijden. Nu gaat hij met pensioen, maar wie is Bart Becht eigenlijk?

Bart Becht stapt op als één van de drie bestuurders van JAB Holdings, waaronder onder meer Douwe Egberts valt. Hij is pas 62 jaar. Volgens de Financial Times is er onenigheid met de twee andere bestuurders.

Becht zou gas terug willen nemen met overnames en juist de bedrijven die de laatste jaren zijn overgenomen beter op orde willen krijgen, maar hij zou zijn medebestuurders niet kunnen meekrijgen.

Becht is nog niet helemaal weg. Hij is ook nog bestuurder of commissaris bij een aantal bedrijven en het kost nog even voor daar een ander is benoemd. Of Becht geld meekrijgt wil JAB Holdings niet zeggen. Sowieso wil het bedrijf over financiële zaken weinig kwijt, het is niet beursgenoteerd.

Vanaf zijn 24e vooral in het buitenland

Becht studeerde in Groningen en Rotterdam, maar op zijn 24e ging hij naar de VS om in Chicago te studeren en sindsdien heeft hij voornamelijk in het buitenland gezeten.

Hij was manager in de VS, Duitsland, Canada, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië. Nu woont hij in Londen. Toch baalt hij als het Nederlandse elftal verliest. "Ik lijd nog steeds van het WK-verlies", zei hij maanden na de verloren WK-finale tegen Spanje. De band met  Nederland blijft sterk. 

In Duitse dienst

Nederlander of niet, in feite is de carrière van Becht nauw verbonden met de familie Reimann, één van de rijkste van Duitsland. Hij begon namelijk in 1988 bij Benckiser, bekend van merken als Calgon en Cillit Bang. Destijds was het bedrijf volledig in handen van de familie.

Becht werd daar uiteindelijk topman, bracht het concern naar de Amsterdamse beurs en fuseerde het met het Britse Reckitt. Ook daar werd hij de ceo. Inclusief zijn jaren bij Benckiser stond hij 16 jaar aan de top bij Reckitt Benckiser, het bedrijf waarin de familie Reimann nog steeds een belang heeft.

Nadat Becht vertrok bij Reckitt Benckiser begon hij JAB Holding. Daar de familie Reimann zijn vermogen, dat wordt geschat op ruim 30 miljard euro, in ondergebracht. Becht werd één van de drie bestuurders van JAB Holding.

Becht bij de beursgang van Benckiser in 1997. Becht bij de beursgang van Benckiser in 1997.

JAB Holding

Dit grote concern heeft nog altijd een belang in Reckitt Benckiser, maar inmiddels bestaat de kern van uit koffie en cosmetica. Zo vallen onder JAB Holding bekende namen als Douwe Egberts en Jacobs, dat heel groot is in Duitsland. Verder heeft het ketens van koffiebarretjes en eettentjes, zoals Peet’s Coffee, Pret a Manger en Panera Bread.

Via het belang van 40 procent in cosmeticaconcern Coty heeft JAB Holding, oftewel de familie Reimann, merken als Calvin Klein, Rimel en Wella.

Bestuurder en commissaris

Becht was vanwege zijn functie van bestuurder bij JAB Holding, het investeringsvehikel van de familie Reimann, commissaris of bestuurder bij een hele reeks bedrijven. Die functies gaat Becht overdragen maar tot die tijd is hij de voorzitter van de raad van commissarissen bij JDE (Jacobs Douwe Egberts) en bij Keurig Dr Pepper. Dat laatste bedrijf is een grote drankenproducent in de VS met merken als Dr Pepper, Canada Dry en Green Mountain.

Verder is Becht bestuurder bij Peet’s Coffee & Tea, Caribou Coffee Company, Panera Bread, Pret a Manger en Krispy Kreme.

Samen met de twee andere bestuurders van JAB Holdings deed Becht een aantal grote overnames. Zo werd DE Masterblenders (Douwe Egberts) overgenomen voor 7,5 miljard euro. Verder kocht JAB Holdings Keurig voor 13,9 miljard dollar, Krispy Kreme voor 1,4 miljard dollar en Peet’s Coffee voor 1 miljard dollar. In totaal deed JAB Holdings in de jaren dat Becht er zat voor 50 miljard dollar aan overnames.

Veel geld verdiend

In de meer dan 30 jaar dat Becht voor de familie Reimann werkte verdiende hij goed, zowel voor zijn aandeelhouders als voor zichzelf. In de elf jaar dat Becht topman was bij Reckitt Benckiser vervijfvoudigde de beurswaarde van dat concern.

Beleggers waren uiteraard erg blij met hem en toen hij wegging zonk de moed hen in de schoenen: er ging maar liefst 2 miljard pond aan beurswaarde door het putje.

In 2013 werd Becht uitgeroepen tot beste Nederlandse ceo ooit. Daarbij werd gekeken naar de prestaties op de beurs.

110 miljoen voor goede doelen

Becht deed zelf ook goede zaken. Zo verdiende hij bij Reckitt Benckiser tussen 2005 en 2011 in totaal 328 miljoen dollar. Het beste jaar voor Becht was 2009, toen hij zo’n 90 miljoen pond verdiende.

Becht heeft volgens bronnen die de Duitse krant Handelsblatt aanhaalt, samen met de twee andere bestuurders van JAB Holdings, 8 procent van de aandelen van JAB Holdings. Elk van hen zou evenveel aandelen hebben. JAB Holdings had eind juni een eigen vermogen van 15 miljard euro.

Het geld dat hij binnenharkte houdt Becht niet allemaal voor zichzelf. Zo stak hij in 2010 110 miljoen pond in zijn eigen liefdadigheidstrust. Deze doneert aan onder meer aan Artsen zonder grenzen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van