Beurs

Ahold wil toch verder met Appie in België: 30 tot 50 nieuwe winkels

14 januari 2019 13:59 Aangepast: 14 januari 2019 14:00
Albert Heijn richt zich in België op lagere prijzen. Beeld © ANP

Ahold Delhaize wil in België flink verder groeien. Zo worden er dertig tot vijftig Albert Heijn-winkels geopend. Verder komen er nog eens honderd vestigingen van Delhaize bij.

Na de overname van het Belgische Delhaize door Ahold was het de vraag of Ahold Delhaize wel verder wilde met Albert Heijn in België. Nu blijkt het antwoord dus 'ja' te zijn. Albert Heijn en Delhaize vullen elkaar goed aan, aldus een woordvoerder.

Delhaize richt zich vooral op hoge kwaliteit, terwijl Albert Heijn zich in België met name focust op lagere prijzen. De positionering van Albert Heijn in België is dus anders dan in Nederland.

Vlaanderen

De nieuwe Albert Heijns komen alleen in Vlaanderen. Dat is praktisch omdat die winkels vanuit het Nederlandse Tilburg kunnen worden bevoorraad. Daarnaast is het handig omdat in Vlaanderen ook Nederlands wordt gesproken, zegt een woordvoerder. De verpakkingen zijn immers in het Nederlands.

Ahold Delhaize wil de nieuwe Albert Heijns ergens 'in de komende jaren' openen. De woordvoerder wil niet zeggen hoeveel tijd daar precies voor wordt uitgetrokken. Ook wil hij niet zeggen waar in Vlaanderen de winkels komen, of er al huurcontracten zijn afgesloten en of er al openingen gepland zijn.

Albert Heijn

Albert Heijn begon een aantal jaren geleden in België. Ten tijde van de overname van het Belgische Delhaize had Albert Heijn 42 winkels in België. Omdat een aantal winkels moest worden gesloten bij de overname daalde dat tot 37, maar inmiddels zijn het er weer 42.

Over een paar jaar heeft Albert Heijn in België dus tussen de 72 en 92 winkels. Ter vergelijking: in Nederland, dat ongeveer drie keer zoveel inwoners heeft als Vlaanderen, zijn er meer dan 900 Albert Heijns.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ahold Delhaize profiteert van belastingverlaging Trump

Delhaize

Ahold Delhaize wil in België ook nog eens rond de honderd nieuwe filialen van Delhaize openen. Afgelopen jaar werden er al zo'n veertig Delhaizes geopend. Daarmee blijft Delhaize in België voor het concern Ahold Delhaize verreweg de belangrijkste keten, met nu 727 winkels.

De nieuwe winkels van Delhaize komen, in tegenstelling tot de nieuwe Albert Heijns, ook in Wallonië.

Bol.com

Ahold Delhaize is in België ook actief met Bol.com. Dit wordt het derde merk van het concern in België genoemd.

Het is de bedoeling om met Bol.com verder te groeien in België. Dit jaar begint Delhaize een samenwerking met Bol.com voor het ophalen van bestellingen, zoals er in Nederland een samenwerking is tussen Bol.com en Albert Heijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Supermarktketen Jumbo wéér groter, omzet plus 10 procent

Jumbo

Binnenkort wil ook supermarktconcern Jumbo in België winkels openen, maar volgens de woordvoerder van Ahold Delhaize heeft dat geen rol gespeeld bij het besluit om in België verder te groeien met Albert Heijn.

Jumbo zegt inmiddels al tientallen contracten voor Belgische locaties te hebben gesloten en verwacht in het vierde kwartaal de eerste winkels te openen.

Financieel topman Ton van Veen van Jumbo wilde eerder deze maand nog niet zeggen op hoeveel Belgische winkels hij precies mikt. "We kijken eerst of de formule aanslaat in België'', zei hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van