Beurs

De beurs deze week: hoe draaien Europese bedrijven?

18 juni 2017 22:22 Aangepast: 27 juli 2017 20:30

Beleggers zullen de komende week kijken naar de olievoorraden in de VS en de inkoopmanagersindexen, die een indicatie zijn voor de ontwikkeling van bedrijfswinsten.

Op vrijdag komen de inkoopmanagersindexen uit voor de industrie in de VS en Japan en voor Europa gaat het om de samengestelde inkoopmanagersindex. Zo'n index geeft aan in hoeverre bedrijven meer orders zien en dat is dus van belang voor de winstontwikkeling.

Olieprijs

Op woensdag staan de olievoorraden in de VS in de belangstelling. Vorige week daalden de voorraden minder snel dan verwacht en dat drukte de olieprijs en de koers van oliegerelateerde aandelen, zoals Shell, SBM Offshore en Fugro.

Op onze speciale koersenpagina's vind je alle informatie per fonds bij elkaar: niet alleen de koers van het aandeel, maar ook die van opties. En verder het recente nieuws, analistenadviezen, agenda en kerncijfers en niet te vergeten de grafieken waarin je de koers kunt vergelijken met die van een ander bedrijf of de index. Bijvoorbeeld voor Ahold, AkzoNobel, Unilever of Telegraaf Media Groep.

Ahold

Interessant is ook hoe beleggers in Ahold reageren na de koersval van vrijdag. Ahold en veel andere supermarktketens in Europa en de VS gingen onderuit toen bekend werd dat internetgigant Amazon voor 13,7 miljard dollar Whole Foods Market kocht. 

Brexit

Maandag beginnen ook de brexit-onderhandelingen, maar die zullen voorlopig weinig concreets opleveren. Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat de Britten in een referendum kozen voor een toekomst buiten de EU. De uitslag van de recente verkiezingen, waarin de regering van premier Theresa May haar meerderheid in het parlement kwijtraakte, maakt de gesprekken er niet eenvoudiger op.

De uitkomst van de onderhandelingen bepaalt in hoge mate hoe de economische betrekkingen tussen Groot-Brittannië en zijn belangrijkste Europese handelspartners er in de toekomst uit komen te zien. Mede daarom zullen beleggers het proces, dat naar verwachting twee jaar in beslag zal nemen, met veel belangstelling volgen.

Franse parlementsverkiezingen

Verder kan de uitslag van de Franse parlementsverkiezingen maandag van invloed zijn op de beurshandel. De partij La République En Marche van de hervormingsgezinde president Emmanuel Macron heeft een overtuigende meerderheid in de volksvertegenwoordiging en dat maakt het eenvoudiger voor Macron om hervormingen door te voeren.

Herweging Midkap- en Small Cap-index

Op de beurs in Amsterdam neemt Wessanen maandag de plek in de MidKap in die is vrijgekomen door de overname van Delta Lloyd door NN Group.

De index voor kleinere fondsen verwelkomt de nieuwkomers Avantium en Kiadis Pharma. De Telegraaf Media Groep (TMG) valt daar weg, nu het bedrijf op het punt staat te worden overgenomen door Mediahuis.

De AEX-index blijft ongewijzigd.

Galapagos

Aan het bedrijvenfront is de agenda vrijwel leeg. Het wachten is op het begin van de halfjaarcijferperiode.

Van de in Amsterdam genoteerde bedrijven praat biotechnologiebedrijf Galapagos beleggers dinsdag bij over de jongste wetenschappelijke ontwikkelingen.

Stamcelbedrijf Esperite, dat de laatste tijd vaak onder vuur lag wegens een gebrekkige financiële communicatie, houdt woensdag zijn aandeelhoudersvergadering.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van