Beurs

Dit zijn de drie grootste bedreigingen voor Europese beleggers

07 januari 2019 17:40 Aangepast: 07 januari 2019 17:54
Vanuit Europa komen er verschillende bedreigingen op beleggers af. Beeld © ANP

Ook dit jaar liggen er voor beleggers weer heel wat bedreigingen op de loer. Deze drie zaken, die in Europa spelen, kunnen de beurs dit jaar parten gaan spelen.

1. Europese verkiezingen

Op 23 mei zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Teeuwe Mevissen, macro-econoom bij Rabobank, denkt dat populistische partijen dan waarschijnlijk winst zullen boeken.

En meer populisten in het Europees Parlement (EP), zal de slagvaardigheid niet ten goede zal komen, denkt hij. "Tijdens de vorige recessie was het al vrij lastig om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, maar dat zal nog lastiger worden."

 

Miniatuurvoorbeeld
Meer op rtlz.nl:

Hoekstra krijgt EU-begrotingsplan niet van tafel in nacht onderhandelen

Noodzakelijke hervormingen in de Europese Unie 'zullen dan onder druk komen', voorspelt Mevissen. Hij denkt hierbij aan de hervorming van het Europees depositogarantiestelsel (in het geval een bank failliet gaat, krijg je je spaargeld tot bijvoorbeeld 100.000 euro dan vergoed) of de wens van sommige landen voor een aparte begroting voor de eurozone.

Ingrijpen begrotingstekort

Beurscommentator Durk Veenstra denkt ook dat de Europese Verkiezingen voor onzekerheid kunnen zorgen."Maar regeringen van Europese landen lijken nu al niet veel haast te maken met hervormingen en hebben hun handen vol aan zichzelf, zoals in Frankrijk", nuanceert hij.

Mevissen denkt dat als er meer populisten in het Europees Parlement zitten, er minder hard zal worden ingegrepen als lidstaten een hoger tekort hebben dan is toegestaan. Tot nu toe is er nooit hard ingegrepen en die rem voor bijvoorbeeld Italië, om het begrotingstekort naar beneden te brengen, zal dan nog kleiner worden, denkt hij.

2. Onzekerheid brexit

Verder blijft brexit boven de markt hangen. Mevissen denkt dat de brexitdeal van premier Theresa May, waarover volgende week wordt gestemd, niet zal worden aangenomen. "En dan liggen praktisch alle opties open." Hiermee doelt hij op een tweede referendum, nieuwe verkiezingen of een no-deal brexit. 

Mocht het tot dit laatste komen, dan heeft dat gevolgen voor de Europese economie. Die zal in het derde en vierde kwartaal krimpen, aldus de macro-econoom.

3. Rentebeleid ECB

Beurscommentator Veenstra kijkt tot slot nog naar de machtsoverdracht binnen de Europese Centrale Bank (ECB). Eind dit jaar loopt de termijn van topman Mario Draghi af en zijn opvolger is nog niet bekend.

De Fin Erkki Liikanen wordt wel genoemd en als hij het wordt, zal het weinig uitmaken voor het beleid van de ECB. Algemeen wordt in de markt aangenomen dat de ECB de rente dit jaar niet zal verhogen, maar pas in 2020.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beleggen in 2019: aandelen, obligaties of cash?

Een hogere rente is meestal slecht voor aandelen en soms ook voor bedrijfswinsten omdat schulden duurder worden. Die bedrijfswinsten zijn de laatste jaren flink gestimuleerd door de centrale banken.

Zo verlaagde de ECB de officiële rente en kocht het obligaties op. "Al is dat effect nu minder groot", zegt Olaf van den Heuvel, Chief Investment Officer bij Aegon Asset Management. Hij verwacht dat de economische groei wat lager zal komen te liggen dan in de afgelopen vijf jaar, 'zeker ook in Europa en de VS'.

Beurzen 'al flink gecorrigeerd'

Van den Heuvel tekent wel aan dat financiële markten de afgelopen weken al 'best wat' negatief nieuws hebben verdisconteerd 'en dat is niet per slecht voor aandelenmarkten'.

De beurzen zijn al flink gecorrigeerd, beaamt Veenstra. "We trekken ons nu op aan de Fed (de Amerikaanse centrale bank, red.), die de markt geruststelt door te zeggen dat de officiële rente mogelijk niet verder zal worden verhoogd, maar we staan nog altijd op maar 490 punten." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van