Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Kwakkelend lichtbedrijf Nordeon in handen 'aasgierfonds'

03 januari 2019 14:50 Aangepast: 03 januari 2019 16:04
Nordeon-vestiging in Springe, Duitsland. Beeld © Nordeon

Lichtbedrijf Nordeon in Eindhoven heeft afgelopen jaren grote verliezen geleden, en is op zoek naar vers geld. Als gevolg daarvan is een meerderheidsbelang in de voormalige Philips-dochter in andere handen gekomen.

Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z. De voormalige eigenaar kenschetst de nieuwe meerderheidsaandeelhouder als 'een echt Angelsaksisch aasgierfonds.'

Philips-dochter

Nordeon is een producent van ledverlichting, die in 2012 werd afgesplitst van Philips. Onder de vleugels van de Utrechtse investeringsmaatschappij Varova groeide het bedrijf aanvankelijk explosief door een trits overnames.

In 2017 was het lichtbedrijf met duizend werknemers (770 fte) en vestigingen door heel Europa en de VS goed voor een omzet van ruim 117 miljoen euro.

Wisseling eigenaar

Eind 2017 liep eigenaar Varova echter op de klippen. De portefeuille deelnemingen van de investeringsmaatschappij werd overgenomen door de Amsterdamse branchegenoot Standard Investment.

Met een belang van 72,5 procent was Standard Investment tot voor kort veruit de grootste aandeelhouder van Nordeon. Standard heeft ook twee van de vijf commissarissen: Idgar van Kippersluis en Marnix van der Feltz.

Voor de buitenstaander leek Nordeon een van de parels in de portefeuille. Bij het vertrek van topman Pierre van Lamsweerde in de herfst van 2017 presenteerde Nordeon zich in nog als 'one of the world’s leading lighting companies'.

Zware verliezen

Maar aan Nordeon heeft Standard Investments weinig plezier beleefd. Uit stukken in handen van RTL Z blijkt namelijk dat het lichtbedrijf afgelopen jaren zware verliezen leed. In 2015 en 2016 verloor het bedrijf elk jaar ruim 10 miljoen euro, in 2017 zelfs ruim 15 miljoen.

Als gevolg van die verliezen had Nordeon eind vorig jaar dringend behoefte aan nieuw kapitaal. Over die nieuwe financiering raakten de aandeelhouders echter slaags met elkaar.

Geen nieuw kapitaal

Standard Investment wilde namelijk geen nieuw kapitaal in Nordeon steken. Daardoor kwam het voortbestaan van het lichtbedrijf in gevaar.

Minderheidsaandeelhouder Sustainable Growth Fund (SGF) uit Luxemburg, dat een belang van 12,6 procent bezit, wilde wél vers kapitaal investeren. Maar omdat de voorwaarden daarvoor ongunstig en onhelder voor Standard waren, blokkeerden de Amsterdammers die financiering. Daarop stapte SGF vorige maand naar de Amsterdamse Ondernemingskamer.

Naar de rechter

"Mijn cliënt ziet genoeg potentie om te blijven investeren in Nordeon, maar werd geblokkeerd door de grootaandeelhouder", aldus advocaat Rik Analbers van het Luxemburgse investeringsfonds. "Het gaat wel om de toekomst van een bedrijf met 770 voltijds medewerkers."

Partner Idgar van Kippersluis van Standard Investment zegt de investering te hebben geblokkeerd omdat het belang van de Amsterdamse investeringsmaatschappij te zwaar dreigde te verwateren, en er veel onduidelijkheden waren over de uitoefenprijzen van opties.

Te gortig

"Daardoor zou het belang dat wij beheren in principe kunnen verwateren tot bijna nul procent. Dat vonden wij te gortig, vooral omdat onze oorspronkelijke investeerders 15 miljoen euro in Nordeon hebben geïnvesteerd."

De Amsterdamse investeerder kenschetst de Luxemburgers als keiharde financiers. "Sustainable Growth Fund klinkt heel aardig, maar het is een echt Angelsaksisch vulture fund. Voor de leningen die het verschafte, werden exorbitante rentes gevraagd en veel rechten bedongen."

Akkoord

Tijdens de rechtszaak bereikten de Amsterdammers en de Luxemburgers vorige maand een tijdelijk akkoord, waarbij Nordeon via SGF en een externe financier enkele miljoenen krijgt om de komende maanden de kosten als salarissen en belastingen te betalen.

Als gevolg van die investering is Standard Investment haar meerderheidsbelang wel kwijtgeraakt, bevestigen zowel Analbers als Van Kippersluis.

Voortbestaan veiligstellen

Omdat de raad van commissarissen, met twee leden van Standard en twee van SGF, volgens de Ondernemingskamer niet functioneerde, zijn de commissarissen door de rechter tijdelijk buitenspel gezet.

Komende tijd zal onder begeleiding van een door de Ondernemingskamer benoemde onafhankelijke commissaris worden gezocht naar een structurele financiering, die het voortbestaan van Nordeon veilig moet stellen.

Verdere verwatering

In hoeverre het belang van de Amsterdammers nog verder verwatert, hangt af van die aanvullende financiering. "Standard is inmiddels de meerderheid van de aandelen kwijt, dus ik voorzie geen beren meer op de weg", zegt advocaat Analbers van SGF.

Van Kippersluis van Standard Investment zegt zich desondanks niet zomaar gewonnen te zullen geven. "Met een belang van enkele procenten zullen wij geen genoegen nemen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van