Beurs

Matig jaar voor superrijken: vermogen verdampt met 451 miljard

31 december 2018 11:44 Aangepast: 31 december 2018 11:47
Amazon-topman Jeff Bezos zit er daarentegen nog warmer bij na afgelopen jaar. Beeld © Getty Images

De vijfhonderd rijkste mensen ter wereld verloren dit jaar 451 miljard dollar. Al waren er zeker ook positieve uitzonderingen, onder wie de rijkste persoon van Nederland en de rijkste op aarde.

Ondanks een alsmaar sterkere economie, was 2018 een zwaar jaar op de financiële markten. Die onrust heeft gevolgen gehad voor het vermogen van de superrijken, blijkt uit de Billionaires Index van zakenblad Bloomberg. Met name door de stevige beursverliezen in de Verenigde Staten, verloren de vijfhonderd meest vermogende personen gezamenlijk 451 miljard dollar verloren.

Het stevige verlies van vorig jaar staat in schril contrast met het jaar ervoor. Toen groeide het gezamenlijke fortuin van de vijfhonderd superrijken nog met 1 biljoen dollar (twaalf nullen), doordat er juist geprofiteerd werd van een uitstekend beursjaar.

Zuckerberg grootste verliezer

Rijke Amerikanen leden de grootste verliezen dit jaar, tezamen verloren zij 76 miljard dollar. De grootste verliezer is Facebook-oprichter Mark Zuckerberg wiens eigen vermogen met een duizelingwekkende 20 miljard dollar daalde. Medelijden hoeven we echter niet te hebben, Zuckerberg is nog altijd goed voor een slordige 53 miljard dollar.

Ook miljardairs uit China zagen hun vermogen deels verdampen. Zo behoren de Chinese zakenmannen Wang Jianlin van projectontwikkelaar Wanda (-11,3 miljard dollar) en Jack Ma van webwinkelreus Alibaba (-9,48 miljard dollar) tot de tien grootste verliezers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bezos doet er een schepje bovenop in spacerace met Musk

Bezos blijft rijkste

Voor andere superrijken was het daarentegen een uitstekend jaar. Net als vorig jaar is Jeff Bezos van Amazon de grootste stijger: dit jaar mag hij ruim 24 miljard dollar bijschrijven.

Daarmee groeit zijn vermogen naar 123 miljard en blijft hij de rijkste persoon ter wereld. Toch was het ook voor Bezos niet alleen maar hosanna: na alle winsten tot september verloor ook hij alsnog 45 miljard dollar aan vermogen.

Wisselend Nederlands succes

Voor de enige twee Nederlanders op de lijst was er wisselend succes dit jaar. Randstad-oprichter Frits Goldschmeding daalde met een vermogen van 3,79 miljard dollar van plek 402 naar 469. De allerrijkste Nederlander Charlene de Carvalho-Heineken, dochter van Freddy en grootaandeelhouder van Heineken, steeg daarentegen van plek 80 naar 74 en is nu goed voor 13,8 miljard dollar.

Tot slot overleden er ook dertien personen uit de Billionaires Index, onder wie de aan kanker overleden Microsoft-oprichter Paul Allen en eigenaar Vichai Srivaddhanaprabha van voetbalclub Leicester City die omkwam bij een helikoptercrash.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van