Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Slecht jaar voor beleggers: AEX ruim 10 procent in de min

31 december 2018 14:05 Aangepast: 31 december 2018 15:11
Om geld te verdienen had je in 2018 niet in aandelen, bitcoins, goud of spaargeld moeten zitten. Beeld © Getty

De AEX is het jaar afgesloten met een kleine winst van 0,77 procent. Maar dat was bij lange na niet genoeg om het verlies van de rest van het jaar te compenseren. Om afgelopen jaar wat te verdienen moest je niet op de beurs zijn en ook met bitcoins verloor je flink geld. Tóch kon je best geld verdienen met investeren.

Aandelen

Op de beurs moest je dit jaar niet zijn. De AEX-index sloot vandaag 10,4 procent lager dan eind 2017 op 487,88 punten en de Midkap, de index van middelgrote beursfondsen, daalde zelfs 21,2 procent tot 834,76 punten. Daarmee is voor de Midkap officieel sprake van een correctie.

De meeste beursfondsen keren dividend uit, wat het koersleed iets verzacht. Inclusief dividend had je met de AEX 'maar' 8 procent verloren. 2018 was het slechtste beursjaar sinds 2011.

Nog beter had je het gedaan als je je geld in Amerikaanse aandelen had gestoken, daar daalde de brede S&P 500-index maar een procent of zeven, met dividend erbij was dat nog minder geweest.

Weinig stijgers op de beurs

Van de 25 AEX-fondsen eindigden 18 dit jaar lager dan ze begonnen. Drie van de vier zwaargewichten (Shell, ASML en ING) eindigden in het rood. Unilever wist er wel een winstje uit te persen, van 1 procent.

Twaalf aandelen uit de AEX zagen de koers met dubbele cijfers dalen: DSM, Heineken, KPN, Randstad, Aegon, ABN Amro, Aalberts, Signify, ArcelorMittal, Unibail Rodamco, ING en Altice Europe. De laatste zes verloren zelfs meer dan 30 procent.

Als je in Ahold Delhaize en Wolters Kluwer had belegd, dan had je wél lekker kunnen verdienen. Hun koersen stegen met zo'n 20 procent.

In de Mikap-index waren er maar vijf winnaars, de aandelen van de andere 20 bedrijven daalden dus. PostNL verloor iets meer de helft, terwijl Fugro, Arcadis, Aperam en Besi meer dan 40 procent onderuit gingen.

Winnaar in de Midkap is Flow Traders, met een winst van bijna 40 procent. Dit bedrijf profiteert als de beurskoersen flink op en neer gaan, zoals in 2018 het geval was.

Obligaties deden het in 2018 veel beter dan aandelen. Obligaties deden het in 2018 veel beter dan aandelen.

Obligaties

Een beleggingscategorie die het wél goed deed in 2018 zijn obligaties. Met Nederlandse staatsleningen had je dit jaar een totaal rendement van ruim 2 procent kunnen maken. Die winst werd vooral in de eerste 3,5 maanden behaald.

Het totale rendement bestaat uit de koerswinst plus de rente-opbrengsten.

Crypto

De winnaars van 2017 zijn de verliezers dan 2018. Zo daalde de prijs van alle cryptomunten en fors ook. Bitcoin, verreweg de belangrijkste crypto, kelderde bijna driekwart in waarde.

Nog erger was het als je ripple of ether (de in omvang tweede en derde cryptomunten) had. Die munten zijn nu maar liefst 82 procent minder waard dan een jaar geleden.

Spaargeld

Je kon je geld natuurlijk ook op de bank zetten, daardoor verloor je in ieder geval geen geld, maar het leverde ook vrijwel niets op. Bij grote banken als ING, ABN Amro en Rabo kreeg je maar 0,03 procent.

En als je rekening houdt met inflatie en de vermogensrendementsheffing, dan ging je er ook met spaargeld op achteruit.

Goud en olie

Met grondstoffen als goud, zilver en olie had je in 2018 evenmin geld kunnen maken. Je verloor met goud een paar procent, met zilver zo'n 9 procent en met olie bijna 20 procent.

Grondstoffen zoals goud leveren bovendien geen kasstroom op, zoals dividend bij aandelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Besparen doe je zo: de beste tips van het jaar

Huizenmarkt

Wat je in 2018 echt had moeten bezitten zijn huizen. In het derde kwartaal waren huizen gemiddeld 10,3 procent duurder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Nog altijd zijn er grote verschillen in het land. Zo daalden de prijzen in de regio Den Helder en Texel, met 2,1 procent. Maar overal elders in Nederland werden huizen duurder.

Zo was je in Haarlem en omgeving maar liefst 20,6 procent duurder uit dan dezelfde periode van 2017. Ook in de grote steden werden huizen flink duurder. Zowel in Amsterdam als in Rotterdam, Den Haag als Utrecht kostte een huis ruim 10 procent meer dan een jaar eerder.

Hieronder zie je de ontwikkeling van huizenprijzen in het derde kwartaal ten opzichte van een jaar eerder. Let op, het gaat hierbij om de prijs per vierkante meter: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van