Beurs

'Beursaap' Jacko doet het nóg slechter dan de AEX

28 december 2018 11:35 Aangepast: 28 december 2018 11:41
De aap die Beursgorilla.nl destijds had geadopteerd om aandelen uit te kiezen. Beeld © Beursgorilla.nl

Beursgorilla Jacko lijkt het beleggen te zijn verleerd. Hij heeft een dramatisch beursjaar achter de rug, waarbij hij de waarde van zijn aandelen met maar liefst 28 procent zag dalen. Daarmee deed hij het veel slechter dan de AEX-index.

Het is te hopen dat beleggers niet naar Jacko hebben geluisterd en zijn afgegaan op hun eigen gevoel. Want de beursaap zal beleggingsjaar 2018 het liefst zo snel mogelijk willen vergeten. Hij verloor meer dan twee keer zo veel als de AEX-index, die dit jaar bijna 12 procent daalde. 

Vorig jaar waande Jacko zich nog een koning, nadat hij de AEX ruimschoots had verslagen. Maar de winst van 27 procent van 2017 is in 2018 volledig verdampt. Sterker nog: in vergelijking met twee jaar geleden verloor Jacko bijna 9 procent, terwijl de AEX-index bijna op hetzelfde niveau staat.

Met alle aandelen die Jacko nu in portefeuille heeft staat hij op verlies. PostNL spant daarbij de kroon: Jacko stapte daar in maart 2017 in en kijkt nu aan tegen een verlies van maar liefst 56 procent. Eerder deze maand verkocht hij BAM nog met een verlies van maar liefst 45 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

‘Zelfs in meest positieve scenario geen nieuw record AEX in 2019’

Won 14 van de 19 keer

Toch kan de beursaap zich nog steeds op zijn borst slaan, want in de negentien jaar dat hij op de beurs actief is versloeg hij veertien keer de AEX. Vooral in het begin deed hij het goed: van 2000 tot en met 2010 won hij elf keer op rij.

Daarna kon Jacko minder op zijn marktgevoel vertrouwen. In de laatste vijf jaar legde hij het zelfs vier keer af tegen de AEX.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wall Street sluit toch met winst na forse slotrally

Bananen

Jacko is bedacht door beleggerswebsite Beursgorilla, en is geen echte aap. De beleggingssite kiest elk jaar willekeurig aandelen en vergelijkt of die een beter rendement opleveren dan een zorgvuldig uitgekozen aandelenportefeuille.

Bij de eerste keer en bij het tienjarig jubileum maakte een echte aap de keuze. Dat gebeurde door te kijken voor welke bananen hij koos. Die bananen correspondeerden met beursfondsen. Hiervoor had Beursgorilla een aap in Artis geadopteerd, maar dat is dus al jaren niet meer het geval. 

Omdat het te belastend is voor de aap om elke maand te worden gefilmd, maakt een computer nu de keuze uit verschillende aandelen. Daarbij wordt niet alleen een selectie gemaakt uit de 25 AEX-fondsen, maar ook uit de 25 Midkappers en de 25 bedrijven uit de Smallcap-index.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Schoenmaker: bij recessie in de VS kan beurs halveren

Varken en pijltjes

Beursgorilla is niet de eerste die dieren aandelen laat selecteren. Zo koos in het programma Money Talks varken Remco van een kinderboerderij aandelen uit.

In 1988 begon de Wall Street Journal met het volkomen willekeurig kiezen van aandelen. Dat was naar aanleiding van het boek A random walk down Wall Street, uit 1973. Daarin werd gesteld dat je het niet constant beter kunt doen dan de markt. Een geblinddoekte aap die pijltjes gooit zou het beter doen dan professionele beleggers.

Omdat het wat lastig was om op de redactie een aap pijltjes te laten gooien, namen redacteuren van de krant de plaats van een aap in.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van