Beurs

Wall Street en Aziatische beurzen weer onderuit

21 december 2018 07:55 Aangepast: 21 december 2018 08:25
Handelaren op Wall Street. Beeld © AFP

De koersval op beurzen wereldwijd zet door. Gisteravond verloren in de VS de brede S&P 500-index en technologie-index Nasdaq 1,6 procent, terwijl de Dow Jones 2 procent onderuit ging. Vanochtend dalen de koersen in Japan en China met ruim 1 procent.

Op Wall Street dreunde het besluit van de Fed, de centrale bank van de VS, van woensdagavond nog na. De Fed denkt komend jaar de officiële rente nog twee keer te verhogen, terwijl in de markt wordt gerekend op maar één verhoging. Een hogere rente is meestal slecht voor aandelenkoersen.

Verder leed het sentiment onder de vrees dat president Trump en het Congres geen akkoord bereiken over de begroting en een aantal overheidsdiensten tijdelijk zal sluiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse centrale bank tart Trump en verhoogt rente

Apple

Zwaargewicht Apple (- 2,5 procent) moet in Duitsland stoppen met de verkoop van enkele iPhone-modellen. Volgens een rechter in München heeft de techreus een patent van chipconcern Qualcomm (- 0,6 procent) geschonden, waardoor toestellen met de betreffende chips in de ban gaan.

Apple gaat in beroep tegen het vonnis. De koers van Apple is ten opzichte van de top van eind augustus met bijna een derde gedaald

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Kijk mee: Welke aandelen moet je hebben in 2019?

'Bearmarket' voor Nasdaq

De Dow Jones index heeft de afgelopen twee dagen 800 punten verloren en de laatste vijf handelsdagen zelfs al 1700 punten. De Nasdaq heeft ten opzichte van de top eerder dit jaar al bijna 20 procent verloren.

Een verlies van meer dan 20 procent betekent dat er geen sprake meer is van 'slechts' een correctie, maar van een 'bearmarket'. Dat betekent een situatie waarin de koersen langdurig dalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Huidige verkoopgolf aandelen waarschijnlijk eerste van een serie'

Slechtste december sinds 1931

Het verlies van de S&P 500 en de Dow Jones in vergelijking met de top eerder dit jaar is zo'n 15 procent. Alle beursfondsen uit de S&P 500 hebben in december bij elkaar al 2,4 biljoen dollar verloren en dat terwijl de maand december vaak een goede beursmaand is.

Maar deze decembermaand is de slechtste sinds 1931.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

DNB: correctie op de beurs is niet uit te sluiten

Azië

Ook de Aziatische beurzen zetten vanochtend het verlies door. De Japanse Nikkei daalde 1,1 procent, terwijl de beurs van het Chinese Shanghai bijna 1,2 procent verloor en die in het eveneens Chinese Shenzhen met bijna 1 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van